Кристалина Георгиева си навлече остри критики, че помага на репресивния

...
Кристалина Георгиева си навлече остри критики, че помага на репресивния
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева си навлече критики, че помага на Лукашенко

Кристалина Георгиева си навлече остри рецензии, че оказва помощ на репресивния режим на Александър Лукашенко в Беларус, като разгласи, че му отпуска 1 милиарда $ за битка с ковид. Изпълнителната директорка на Международния валутен фонд  вчера 650 милиарда $ от своите запаси като специфични права на тираж (СПТ) за членовете на фонда, от които 1 милиарда се падат на Беларус съгласно квотата на неговото присъединяване.

В миг, когато Беларус насочва мигранти към границите на страни от Европейски Съюз, с цел да им отмъсти за наложените му европейски, английски и американски наказания, жестът на МВФ провокира изненада и яд. Говорителка на МВФ опита да смекчи рецензиите, като каза, че " по сходство на другите страни, членуващи в МВФ, на Беларус се поставя дял от СПТ според неговата квота ". Този автоматизъм обаче не е наложителен, тъй като преди няколко дни МВФ замрази полагаемите се на Афганистан милиарди долари поради " липса на изясненост у интернационалната общественост по отношение на признаването на държавно управление " на талибаните. Възникна съмнение, че МВФ ползва двоен критерий към репресивните режими.

Кристалина Георгиева изясни, че " отпуснатите стредства са забележителна инжекция в рамото на света, в случай че бъдат употребявани рационално, и са неповторима опция за битка с тази невиждана рецесия ". Но съгласно пазарния анализатор Тимъти Аш, представен от, това е " извънредно злепоставяне на МВФ и основни западни акционери ". " За поддръжка на отвратителни режими ли са предопределени СПТ? ", запита той.

Лидерката на задграничната беларуска съпротива Светлана Тихановска разяснява в Туитър, че " Режимът в Беларус ще употребява отпуснатите му от МВФ 1 милиарда $ за репресии, а не за поддръжка на народа ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР