Кристалина Георгиева е най-подходящият кандидат за поста председател на Европейската

...
Кристалина Георгиева е най-подходящият кандидат за поста председател на Европейската
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Кристалина Георгиева е най-подходяща за ЕК, но има настроения срещу нея

Кристалина Георгиева е най-подходящият претендент за поста ръководител на Европейската комисия, само че на този стадий има настроения против нея и тя не може да бъде определена. Това сподели пред публицисти министър председателят Бойко Борисов на влизане в залата за договаряния, където той и останалите водачи от Европейски Съюз ще се опитат да разпределят най-важните постове в общността.

„ Много хора бяха срещу Кристалина, тъй като напусна преди време поста (когато тя се кандидатира за общоприет секретар на Организация на обединените нации и в последна сметка загуби борбата – б.р.), другояче несъмнено по-подготвен претендент за Европейска комисия от нея няма - като познания, благоприятни условия и умения”, изясни министър-председателят. Според него сходен пост за българин би бил извънредно влиятелен резултат, само че най-малко сутринта „ няколко от колегите” не са били съгласни в границите на Европейската национална партия.
Евролидерите стартират нови маратонски договаряния, вървим ли към проект „ Барние ” Вчера диалозите пропаднаха
„ Кристалина Георгиева е извънредно подобаваща, би трябвало да се намерят задоволително гласове да я подкрепят”, акцентира министър-председателят.

По думите му към момента в ЕНП държат те да получат комисията, „ тъй като тя ни се поставя като партия победител”, само че „ сами не можем да вземем нито един пост”.
Лидерски договаряния: Кристалина Георгиева измежду имената за висши постове в Европейски Съюз Все по-близо сме до решение кой ще е идващият началник на Еврокомисията
Борисов не скри, че не е благополучен от пазарлъка, който към този момент няколко дни слага въпросителна върху посоката, в която ще тръгне Европейски Съюз. „ Демонстрираме висша степен на бистрота – както обичат да подлагат на критика страните в Източна Европа, това го виждаме в цялостния размер на тези съвещания. Вече много ни се подиграват, надяваме се, че през днешния ден ще има някакво решение”, разяснява с подигравка министър председателят.



Може ли Мишел Барние да се окаже избавителната компромисна кандидатура? „ Не съм чул тези дни неговото име да върви в т.натр консултации”, отговори Бойко Борисов. „ Предложих Пленкович (хърватският министър председател – б.р.) за ръководител на Европейска комисия, в този момент всеки предлага”, с усмивка разяснява той.

Борисов беше изострен към евроскептиците, които бойкотираха Химна на Европа в Европарламента в Страсбург: „ По каква работа са там? Защо отиваш там, може да отидеш в Съветския съюз, Китай, Индия – да станеш народен представител там, като не ти харесва”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР