Кристалина Георгиева дистанцира себе си и Международния валутен фонд, който

...
Кристалина Георгиева дистанцира себе си и Международния валутен фонд, който
Коментари Харесай

Питайте Световната банка - Кристалина Георгиева дистанцира себе си и МВФ от скандала

Кристалина Георгиева дистанцира себе си и Международния валутен фонд, който оглавява, от абсурда с изказване за манипулиране на данни в Световната банка по времето, когато тя бе вторият човек в ръководството на тази интернационална финансова институция. Това стана на първата ѝ пресконфернция, откакто Управителният съвет на МВФ ѝ гласоподава единомислещо поддръжка след инспекция на случая. Съединени американски щати обаче прибавиха в настрана известие, че въпреки да няма задоволително безапелационни доказателства за нейни провинения, страната ще следи от близко дейностите ѝ в оставащите 3 години от мандата ѝ.

Запитана какви поучения си е взела от случилото се, тя незабавно посочи, че проблемите са само към противоречивата поредност отчети Doing Business и нямат нищо общо със сегашната ѝ работата и изследванията на МВФ. " И наблягам, че нашият ръб бе пределно явен в поддръжката си за изключителните качества на нашия личен състав и честността на нашите проучвания. "

Тя продължи да приказва за системите за инспекции на всеки артикул на МВФ на разнообразни равнища, тъй че да съответсва оптимално на упованията на страните членки. " В този конкреен случай най-важният урок за мен е, че в огромни организации постоянно би трябвало да се има поради, че може да има хора, които не се усещат изцяло включени и не виждат врата, на която да почукат, с цел да изразят терзанията си, каквито и да са те. " След което Георгиева още веднъж продължи да приказва единствено за такива механизми в МВФ, по какъв начин ги е подкрепяла " от цялото си сърце " и по какъв начин след случилото се тази поддръжка се е нараснала още повече.

Факторът " Кристалина ".

Въпросът изникна още един път по време на конференция и бе издигнат от " Файненшъл таймс ".

" Бордът на МВФ свърши чудесна работа (в отхвърлянето на обвиняванията - бел.ред.), само че това не значи, че не разбирам по-широкото обръщение - чиновниците да могат постоянно да се извърнат към ръководителите си или към ответните канали в институцията им, с цел да алармират своето противоречие или угриженост. В целия си професионален живот съм се борила за това ", отвърна Георгиева.

Тя разказа завръщането си в Световната банка през януари 2017 година в подтекста на " неразбория, боязън измежду личния състав ", а единствено 9 месеца по-късно чиновниците са отчели доста покачване на доверието към управлението и това било наречено " факторът Кристалина ". Иска ми се да знаех тогава, че има недоволни хора, както е описао в отчета (на американската адвокатска адвокатска фирма - бел.ред.), добави Георгиева. Тя сподели, че ще приказва за потребността чиновниците на МВФ да не си мълчат, в случай че имат проблем, на срещата им понеделник.

 Питайте Световната банка - Кристалина Георгиева дистанцира себе си и МВФ от абсурда

В изявление за " Ройтерс " във вторник Кристалина Георгиева също настоя, че проблемите са само към противоречивата поредност отчети Doing Business и нямат нищо общо с работата и в МВФ. " Търсете казуса от другата страна на 19-та улица ", сподели тя през вчерашния ден след въпроса на " Файненшъл таймс ", имайки поради, че централите на МВФ и СБ са една против друга на тази улица във Вашингтон.

Георгиева предвижда, че случилото се няма да се отрази на десетилетията тясно съдействие сред МВФ и СБ. Част от подкрепилите я приканиха да се разследат дейностите на сегашният президент на банката Дейвид Малпас. Един от поддръжниците ѝ - нобелистът по стопанска система Джоузеф Стиглиц, упрекна като поръчители на офанзивата против нея Малпас и Марк Уайсброт, един от шефовете на Центъра за стопански и политически проучвания на СБ.

Малпас не е коментирал външния отчет, обвинил Георгиева в лобиране в интерес на Китай през 2017 година, като се изключи че текстът говорел самичък за себе си.

" Обичам банката и обичам фонда. Това са институции-близнаци, помагащи на своите членове... Имаме доста, доста огромни провокации, за оправянето с които нашите институции са най-хубави и работят взаимно ", добави тя. Става дума за битката с пандемията от COVID-19, климатичните промени, високата задлъжнялост на разрастващите се страни и взаимните оценки на финансовия бранш, изяснява " Ройтерс ".

" Компромисен водач "?

Но " Файненшъл таймс " разгласява коментар, че " Георгиева " е запазила поста си, обаче разногласията вътре в Изпълнителния ръб на МВФ (твърди се, че Съединени американски щати и Япония са имали запаси до последно, а те са най-големите акционери) са посочили, че облаците не са се разнесли над главата ѝ и тя остава " компромисен " водач.

След 8 продължителни съвещания по случая бордът съобщи, че обвиняванията " не показват безапелационно шефът [на МВФ] да е играла неправилна роля ". Във FT настояват, че източници, осведомени с хода да разискванията, гласуването е било оспорвано и крайният резултат се дължи на позицията на европейски страни. Джанет Йелън, финансовата министърка на Съединени американски щати, беседва с Кристалина Георгиева по-късно и съгласно известието е споделила, че министерството ѝ ще " прави оценка всевъзможни нови обстоятелства и разкрития ".

 Питайте Световната банка - Кристалина Георгиева дистанцира себе си и МВФ от абсурда

Проверката в Световната банка продължава и публичността на случая, съгласно критици, накърни доверието към МВФ, без значение дали Георгиева е работила вярно или не, разяснява " Файненшъл таймс ".

Изданието дава образец с коментара за " впечатляващата просвета в МВФ като институция, която съществуваше в предишното, през днешния ден е унищожена ", както го описал през уикенда икономистът Ерик Нилсен от " Уникредит " (и някогашен чиновник на СБ и МВФ) пред клиенти на банковата група. Той слага и въпрос до каква степен самостоятелни са климатичните политики на фонда.

Високопоставен чиновник на МВФ отхвърля сходни внушения и споделя, че " наподобява някои не одобряват съществено отговорността си да пазят доверието към институцията ", както и че оневиняването на Кристалина Георгиева е резултат на използване на доста високи стандарти.

В идващите шест до осем седмици се чака приключването на втори отчет на WilmerHale - американската адвокатска адвокатска фирма, наета от Световната банка за следствието. Той би трябвало да откри има ли съответни чиновници на банката, които са правили неправилни неща. Заключенията би трябвало да бъдат предоставени на отдела за човешки запаси и не е известо дали ще станат обществено притежание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР