Кредитният пазар в България е фокус на особено внимание през

...
Кредитният пазар в България е фокус на особено внимание през
Коментари Харесай

Светът на парите: Има ли рискове за кредитния пазар в България?

Кредитният пазар в България е фокус на изключително внимание през последните месеци, в това число на политическо равнище. Спекулациите по отношение на вероятното съществуване на „ балони “, изключително в съответни сегменти (жилищното кредитиране) са всекидневие към този момент освен в медиите профилирани в икономическата сфера, само че и във всички останали. За да можем да вършим такива оценки обаче, първо е необходим обстоен разбор на данните за динамичността на кредитния пазар. Именно върху това се концентрира новият отчет на ЕКИП . Ето какво демонстрират главните данни, оценени в отчета и заключенията за положението на кредитния пазар, основани на тях.
Кредитирането към домакимства през 2023 е по-буйно, в сравнение с през 2022
През трето тримесечие цената на кредитирането към нефинансови предприятия се повишава със 7.2% на годишна база. Нивото остава доста високо, въпреки и да има известно закъснение по отношение на нарастването с 8.5% маркирано през предходното тримесечие. Средният растеж за първите три тримесечия на 2023 година е 7.9% на годишна база, спрямо 9.9% през същия интервал на 2022 година Макар и цената да продължава да пораства с висок ритъм, вижда се лек спад от 0.1% на годишна база в броя отпуснати заеми към нефинансови предприятия през трето тримесечие 2023 година Това е първия подобен спад от две години насам.

При семействата общата стойност на отпуснатите заеми през трето тримесечие пораства с 24% на годишна база, ускорявайки се от 22.7% в предходния интервал. Средният растеж за първите три тримесечия на годината е 22.7%, което е с малко над процентен пункт по-високо от междинното равнище на напредък регистрирано през същия интервал на 2022г. Броят на отпуснатите заеми към семейства се усилва с 2.4% на годишна база през трето тримесечие на 2023 година, ускорявайки се от 2.0% през предходното тримесечие. По-подробната разбивка на данните за кредитирането демонстрира, че растежът е най-голям при жилищните заеми. Тяхната стойност се повишава с 18.8% на годишна база през месец септември, до момента в който тази на потребителските заеми се усилва с 10.5%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР