Кредитни споразумения за над 100 млн. евро са договорени от

...
Кредитни споразумения за над 100 млн. евро са договорени от
Коментари Харесай

Над 100 млн. евро договорени от ББР с китайски финансови институции за развитие на българския бизнес през 2017г.


Кредитни съглашения за над 100 млн. евро са контрактувани от Българската банка за развиване с китайски финансови институции за развиване за българския бизнес през 2017г. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов, който взе участие в Първата среща на междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа във формата 16+1, проведена от ББР в София. На форума присъединяване взеха ръководителят на УС на Китайската банка за развиване господин Хуайбан Ху и представители на 14-те банки за развиване и търговски банки, членуващи в Асоциацията.

Караниколов уточни, че за реализирането на сполучливи инфраструктурни и бизнес планове главно значение има достъпът до финансиране и даде образец, че през 2017 година ББР е сключила с Китайската банка за развиване кредитно съглашение за поддръжка на взаимни капиталови планове на стойност 80 млн.евро, като финансирането е асъдействало за развиване на значими за стопанската система на България планове в региона на превоза, възобновимите източници, строителство, индустрия, земеделие и други браншове. „ През 2017 година с ББР бе подписано и Споразумение за финансово съдействие за кредитна линия за 50 млн. евро от Ексим - Банката на Китай за финансиране на българския бизнес “, добави икономическият министър. По думите му в развой на договаряния е обезпечаване на още едно кредитно съглашение с Индустриалната и комерсиална банка на Китай - за повторно по-късно, което бе подписано през 2016 година

Министърът на стопанската система посочи, че основаването на Междубанковата асоциация сред Китай и страните от Централна и Източна Европа през предходната година в Будапеща се е трансформирало в едно ново измерение, което ще придаде по-голяма конкретика на политическите диалози, подпомагайки развиването на цялостната инфраструктура и реализацията на двустранни и многостранни планове.

„ Форматът 16+1 от самодейността „ Един пояс, веднъж “ към този момент има значителен принос за новата динамичност в икономическите връзки, както и за засиления интерес на китайски компании към тази част на континента, акцентира Караниколов и добави че България отдава значимо значение на самодейността „ Един пояс, веднъж “, като платформа за нови благоприятни условия в посока усилване на капиталовото и комерсиалното съдействие.

На Форума ще бъдат подписани Програма за съдействие за интервала 2018-2020г. и Споразумение за съдействие за създаване на потенциал и шерване на опит. Това са първите публични документи на Асоциацията след учредяването й през ноември предходната година в Будапеща.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР