Крайнодясната партия на отиващия си президент на Бразилия Жаир Болсонаро

...
Крайнодясната партия на отиващия си президент на Бразилия Жаир Болсонаро
Коментари Харесай

Тръмпистът Болсонаро оспорва изборните резултати в Бразилия

Крайнодясната партия на отиващия си президент на Бразилия Жаир Болсонаро оспори някои резултати на изборите през октомври, на които той загуби с дребна разлика от левия претендент Луис Инасио Лула да Силва, съобщи Би Би Си, представена от БГНЕС.

Либералната партия изиска от изборния съд да отхвърли бюлетините от някои машини за гласоподаване, които съгласно нея са били компрометирани по време на втория тур.

Партията на Болсонаро се показа по-добре от предстоящото на първия тур. Тя не е показала доказателства за изказванията си за неточности в машините.

Победата на Лула - с 50,9 % против 49,1 % на господин Болсонаро - бе доказана от Висшия изборен съд (TSE), тъй че оспорването може да не стигне надалеч.

То се отнася до към 280 000 машини за гласоподаване, чиито модели са били внедрени преди 2020 г.  Болсонаро и преди е твърдял, че бразилската система за машинно гласоподаване не е предпазена от измами. Той бе един от дребното държавни глави, които до последно подкрепяха Доналд Тръмп, че и в Съединени американски щати е имало изборна машинация.

Болсонаро, въпреки и да не призна провалянето си, даде зелена светлина за прехода към президентския пост, като съобщи, че ще се придържа към конституцията. След като загуби изборите на 30 октомври, той се отдръпна от публичното внимание.

Според партията му, в случай че въпросните гласове бъдат добавени, той би спечелил изборите с 51,05% от годните гласове против 48,95% за Лула да Силва.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР