Крайно десният министър на сигурността на Израел Итамар Бен-Гвир призова

...
Крайно десният министър на сигурността на Израел Итамар Бен-Гвир призова
Коментари Харесай

Израелски крайнодесни министри участваха в конференция за презаселване на Газа

Крайно десният министър на сигурността на Израел Итамар Бен-Гвир прикани еврейските заселници да се върнат в Газа на претъпкано заседание в неделя, предизвиквайки наказание от страна на палестинците, които споделиха, че думите му се равняват на апел за насилственото им депортиране, предава " Ройтерс ".

Изявлението на Бен-Гвир се сблъска с формалната позиция на държавното управление , повторена от премиера Бенямин Нетаняху, че непрекъснато наличие в Газа, откакто войната с " Хамас " завърши.

Палестинските управляващи бързо обявиха, че сходни апели подбуждат към наложително разселване на палестинци и заплашват сигурността и стабилността на района.

Коментарите също бяха наказани в понеделник както от " Хамас ", по този начин и от израелски опозиционни фигури.

Бен-Гвир, който управлява една от дребните националистически партии в дясната коалиция на Нетаняху, сподели на конференция, че завръщането на еврейските заселници и военните е единственият метод да се подсигурява, че няма да се повтори опустошителната офанзива против Израел от бойци на " Хамас " на 7 октомври.

" Крещяхме и предупреждавахме ", сподели Бен-Гвир на събитието, проведено от групи заселници, на което участваха стотици хора и до дузина държавни министри, съгласно израелската телевизия Канал 12. " Ако не желаеме още един 7 октомври, би трябвало да се върнем вкъщи и да направляваме земята. "

Той сподели, че има потребност от " поощряване на емиграцията " на жителите на Газа.

Израел, който изтегли своите военни и заселници от Газа през 2005 година след 38-годишна окупация, стартира и в анклава като възмездие след ".

Срещата в неделя акцентира високото напрежение към въпроса за еврейските селища, който е в основата на спора сред Израел и палестинците от десетилетия.

Присъстващите скандираха своята поддръжка за възобновяване на еврейските селища в Газа и северната част на окупирания Западен бряг.

Финансовият министър Бецалел Смотрич, различен извънредно десен член на обединението на Нетаняху, сподели, че доста от децата, които са били евакуирани от селища в Газа, са се върнали като бойци , с цел да се бият във войната с " Хамас ". Той сподели, че се опълчва на решението на държавното управление да изтегля еврейските селища от Газа в предишното.

" Знаехме какво ще донесе това и се опитахме да го предотвратим " , сподели Смотрич в тирада. " Без селища няма сигурност.

Израел съобщи, че задачата му е да унищожи " Хамас " и да върне повече от 130 заложници, които към момента се държат в Газа, само че споделя, че не има намерение да поддържа непрекъснато наличие в анклава, макар че желае надзор на сигурността, откакто войната завърши.
 Стремежът на Израел да разшири селищата на Западния бряг, пояснен
Стремежът на Израел да разшири селищата на Западния бряг, пояснен

Израел се основава на исторически, религиозни и политически причини за законността на селищата

Съединените щати, най-близкият съдружник на Израел, обявиха, че  след войната и че би трябвало да има съществени стъпки към основаването на палестинска страна.

Газа, Западният бряг и Източен Йерусалим, които палестинците желаят като столица на бъдеща самостоятелна страна, бяха завладяни от Израел във войната в Близкия изток през 1967 година Повечето страни считат еврейските селища, издигнати там, за противозаконни .

Израел оспорва това, базирайки се на историческите и древен връзки на еврейския народ със земята.

Бени Ганц, центристки член на военния кабинет , сподели в понеделник наличието на членове на държавното управление и обединението е навредило на позицията на Израел в чужбина и ще компрометира напъните за освобождение на заложници.

Председателят на опозицията и някогашен израелски министър председател Яир Лапид назова конференцията илюзия и рискова в телевизионно изказване в Кнесета.

Палестинското външно министерство осъди събитието от неделя, което последва чуванията в Международния съд на - отречени от Израел - че обществени изказвания за Газа от някои десни израелски чиновници съставляват геноцид.

" Хамас " съобщи, че срещата е " разкрила желанията за използване на закононарушенията на разселване и етническо пречистване против нашия палестински народ ".
 NYT: Ето по какъв начин Израел въоръжи
NYT: Ето по какъв начин Израел въоръжи " Хамас "

Неизбухналите муниции са главният източник на експлозиви за радикалното придвижване от Газа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР