Краят на лятото е и вече обмисляме колко хубаво ще

...
Краят на лятото е и вече обмисляме колко хубаво ще
Коментари Харесай

Как да си спестим отсега пари за морето догодина, без да се лишаваме от нищо? 

Краят на лятото е и към този момент обмисляме какъв брой хубаво ще си прекарваме следващата година пре юли или август на плажа. Не мислим доста, доста за парите, тъй като все някой нов разход излиза през есента. Но стане ли април или май месец все по-често се сещаме, че е време да решим по кое време, къде и с какви пари ще почиваме през лятото.

Ако не сте от най-организираните хора, които имат резервации от януари за септември, евентуално почивката ви ще бъде и малко по-скъпа, пиша още от " 24 часа " . Как обаче за два месеца да спестим задоволително пари, без да се лишаваме от нищо? Отговорът на този въпрос е сериозен математически проблем, само че ние имаме няколко оферти.

Теглете по-големи суми от банкомат на вашата банка



Това е елементарен и “безболезнен " метод да ограничим разноските си. Вместо да дърпате всеки ден по 20 или 50 лева, изтеглете 400 лева едновременно. Така пестите от ежедневни банкови такси за прилагане на банкоматите, които варират от 20 ст. до 1 лева А с банкоматите на вашата банка или сте освободени от такси, или те са доста по-ниски.

Записвайте разноските си



Има доста мобилни приложения, в които да нанасяте ежедневните си разноски и по този начин да следите какъв брой и защо харчите най-вече. Ако обаче нямате религия на технологиите, просто си водете мемоари на лист хартия. Постепенно ще забележите какъв брой непотребни пари давате за нелепости и дребни неща. Това ще ви помогне да следите къде и защо давате неверни пари.

Определете си бюджет

Всеки месец имате лист от наложителни разноски – сметки, медикаменти, вноски по заеми или нещо друго. Направете си рубрика на неотложните разноски, извадете ги от общия си бюджет и ще знаете с какви пари би трябвало да живеете до идната заплата. След това сметнете с какъв брой пари дневно би трябвало да разполагате.

Следете промоциите

Всяка седмица супермаркетите имат промоция на друга група артикули. Преглеждайте промоционалните брошури на другите вериги и набавяйте на семейството си артикули с понижени цени. Така хем няма да се лишавате от нищо, хем ще пестите средства.

Пазарувайте по лист



Неприятното на извършването на покупки в огромните магазини и молове е, че отвред дебнат изкушения. Затова ограничавайте покупките единствено до тези, които са в предварителния ви лист. Вкъщи определете какво би трябвало да се купи, в какво количество и от кое място и избягвайте да слагате в количката непотребни неща.

Сравнявайте цените



Когато вършиме резервации и лист за извършване на покупки, безусловно сравнявайте цените на продуктите в разнообразни търговски обекти. Освен промоционалните артикули може да има разлика в цените на продуктите в обособените магазини. Проверявайте и си правете сметката.

Не пазарувайте на гладно



Когато човек е гладен, е податлив да купува повече храна и капризи, в сравнение с, когато е утолен. Затова избягвайте да ходите на пазар, преди да сте хапнали. Ще спестите и пари, и нездравословни калории.

Храна от у дома



Обядът в офиса несъмнено е съществено перо в бюджета ви. Ако междинната цена на храната ви на работното място е 5 лева дневно, това значи, че давате към 100 лева на месец за ястие. Може да ги спестите, като си носите храна от у дома. Салати, печива и разнообразни ястия може да се носят в кутийка и да си ги хапнете в обедната отмора. Пък и домашната храна постоянно е по-полезна и вкусна. Ако въпреки всичко не желаете да се лишавате от обяда с сътрудниците, си определете един или два дни от седмицата, в които ще хапвата с тях.

Правете си кафе вкъщи



Пиенето на кафе е обред. Това наслаждение не трябва да отпада от всекидневието ви. Просто може да замените кафето от магазина с направено от вас. Купете си пакет от обичаната марка, който е на цената на кафетата ви за една седмица, и по този начин цялостен месец ще се наслаждавате на ароматната напитка, като пестите пари.

Дайте си време за размисъл за покупки



Ако харесате нещо по магазините, не бързайте да го купувате незабавно. Дайте си време да го обмислите – би трябвало ли ви в този момент, желаете ли го в действителност, или е моментно въодушевление, импулсивна реакция. Преспете с концепцията за тази покупка и в случай че и на идващия ден я желаете, купете си я с чиста съвест. Ако обаче меракът да имате тъкмо това нещо ви мине още на другия ден, честито - икономисали сте пари от непотребна покупка, която може би в никакъв случай няма да употребявате.

Сайтове за групово извършване на покупки



Това са онлайн пространства, в които артикули и услуги се оферират на доста по-ниски цени от нормално – с до 70-80% по-евтино. Проверявайте и за някои уловки – като това дали ваучерът за цялата услуга ви коства толкоз, или единствено част от него, а останалата сума се заплаща на място. Четете изискванията, търсете мнения и в случай че всичко е изрядно, пестете пари.

Разчистете ненужните движимости и ги продайте



Всеки има облекла, сувенири или други движимости, които в никакъв случай няма да употребява по една или друга причина. Затова си направете двойна услуга – отворете си място в шкафовете, като ги махнете оттова и ги продадете в уебсайт. Може би това, което на вас не ви би трябвало, е богатство за различен.

Изключете електроуредите, които не ползвате



Само в случай че се огледате у дома, ще забележите, че има неща, които са включени в контакта, само че сте не запомнили по кое време за последно сте ги употребили. Дивиди, стереоуредба или друга джаджа, която не ползвате всеки ден, може да бъдат изключени от електрическата мрежа и в случай че ви потрябват един ден, просто да ги включите още веднъж. Това пести ток и сметките ви ще намалеят.

Сменете развалените кранчета



Освен че нервира, непрекъснатото капене на вода е и нездравословно за месечните ви разноски за водоснабдяване. Сменяйки кранчето, вършиме дълготрайна инвестиция – първо, пестите нерви от непрекъснатото ромолене на водата и второ, падат сметките ви за нея.

Имайте си касичка



Слагайте там стотинки и дребни пари, а когато се събере огромна сума, инвестирайте в море, глезотия или друго нещо. Така хем няма да ви дрънкат и тежат в джобовете, хем имате пари встрани.

Дори и да не успявате да прилагате всички правила от този лист, с дребни промени в всекидневието и извършването на покупки ви, отново ще паднат разноските на семейството. Изберете тези, които ви звучат най-удачни за вас самите, и следете резултатите. И мислете за мечтаната отмора. Това ще ви избави от доста нежелани и непотребни покупки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР