Краят на десетилетния конфликт между Армения и Азербайджан може да

...
Краят на десетилетния конфликт между Армения и Азербайджан може да
Коментари Харесай

Шарл Мишел видя напредък между Армения и Азербайджан

Краят на десетилетния спор сред Армения и Азербайджан може да се вижда на хоризонта , сподели ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел след, написа европейската редакция на американския вестник " Политико ".

Говорейки на конференция в Брюксел след тристранна среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян, Мишел сподели, че двамата водачи " споделят обща воля за мир в Южен Кавказ ".

" След по отношение на мирния контракт, инерцията би трябвало да се резервира, с цел да се подхващат решителни стъпки към подписването на всеобхватно спокойно съглашение ", добави Мишел.
 Армения позволява мир с Азербайджан единствено при взаимно признание на териториите си
Армения позволява мир с Азербайджан единствено при взаимно признание на териториите си

Ереван твърди, че изцяло признава териториалната целокупност на Баку

В същото време той разгласи, че двете страни са " постигнали явен прогрес " в договарянията за деблокиране на транспортните връзки и предложи замяна на военнпленници да бъде осъществена през идващите дни .

Мишел също насърчи директните договаряния сред Баку и етническите арменци от Нагорни Карабах, незачитан разколнически район, за който двете някогашни руски републики водиха брутална война през 2020 година

През април, поемайки контрола върху единствения път към или от района. Докато публични лица настояват, че този ход е нужен за прекъсване на противозаконните доставки на оръжия, Ереван твърди, че това може да бъде казус за " етническо пречистване " на арменското население на Нагорни Карабах.

Дипломати от двете страни се срещнаха във Вашингтон по-рано този месец, като държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели, че е реализиран " осезателен " прогрес към спокойно съглашение. Очаква се техните външни министри да се срещнат още веднъж в Москва от петък.

По-късно в неделя след диалозите с Мишел обаче Азербайджан упрекна Армения, че е разкрила огън с минохвъргачки от другата страна на границата . Ереван отхвърля изказванията. И двете страни оповестяват за жертви в яростни престрелки по напрегнатата граница през последните дни.
 Убити и ранени бойци по границата сред Азербайджан и Армения
Убити и ранени бойци по границата сред Азербайджан и Армения

Всяка от страните упреква другата, че е разкрила огъня
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР