Краят на близо тригодишното разследване на фалита на четвъртата по

...
Краят на близо тригодишното разследване на фалита на четвъртата по
Коментари Харесай

КТБ, Яневагейт и една среща в ЦУМ - какво свърши прокуратурата до лятната си ваканция

Краят на близо тригодишното следствие на банкрута на четвъртата по величина банка КТБ, обвиняванията против някогашни министри и настоящи депутати, както и няколко безплодни пиар акции белязаха активността на прокуратурата от лятото на предходната година до тазгодишната й почивка.

Критикуващите държавното обвиняване и неговите бранители са единомислещи в едно - то реализира триумф в по-големия % от своите следствия, само че по делата, известни като такива с публичен интерес, не се оправя по същия метод. През август правосъдната власт излиза в лятна почивка и тогава пред съд се гледат единствено изключителните случаи.

" Дневник " събра някои от " публично забавните " следствия на прокуратурата, без да претендира за пълнота.

Във всички парламентарни групи има депутати без имунитет

Тази година държавното обвиняване изиска имунитетите на деветима депутати единствено през първите три месеца от началото на работата на Народното събрание. Нито една от парламентарните групи не остана незасегната. Трима от " Воля " - водачът Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова бяха упрекнати за изнудване на притежатели на аптеки. Манол Генов от Българска социалистическа партия бе упрекнат за пазаруване на гласове. Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов пък бе притеглен към наказателна отговорност за упражняван напън над търговец за даване на 4 тона суджук като употребявал името на премиера Борисов. На другите четирима депутати - Димитър Гамишев и Делян Добрев от ГЕРБ, Светла Пиралкова от Българска социалистическа партия и Димитър Аврамов от Движение за права и свободи бяха поискани депутатските отбрани, тъй като са били обвинени или подсъдими преди избирането им в Народното събрание.

През този сезон прокуратурата упрекна и трима министри от кабинета " Борисов 2 ", който се саморазпусна прибързано - Николай Ненчев поради търгове за облеклото на армията и контракта с Полша за ремонта на МиГ-29, Петър Москов за бартера на ваксини с Турция и Даниел Митов поради търгове за образуване на служебни пътувания. И тримата бяха от квотата на " Реформаторския блок ".

Да свършиш работа - но в точния момент

В някои случаи дейностите на прокуратурата изглеждаха закъснели. За един от тях призна основният прокурор, а за различен загатна шефът на спецпрокуратурата. След убийството на Виола Николова и след назначена инспекция в градска прокуратура, Цацаров разгласи, че обвинителите са неглижирали четири сигнала против обвинявания за гибелта на момичето - Стефан Станев, като единствено по един е формирано досъдебно произвеждане, само че след осъществяване на убийството.

На брифинга след внасянето на обвинителния акт за КТБ пък наблюдаващият делото прокурор - шефът на спецпрокуратуата Иван Гешев съобщи, че единствената институция, която си е свършила работата, била прокуратурата, а дали в точния момент е било " различен въпрос ", на който той не отговори.

Суджук вместо КТБ

Някои следствия на прокуратурата бяха избрани като целящи отклонение на вниманието от по-големи проблеми. Бившият правосъден министър и водач на " Да, България " Христо Иванов, както и протестиращи жители от самодейността " Правосъдие за всеки " оповестиха, че обвиняването към депутата от ГЕРБ Живко Мартинов, който изнудвал търговец за 4 тона суджук, ползвайки името на премиера Борисов е целяло похищение на вниманието от следствието и обвинителния акт за банкрута на КТБ. Според тях прокуратурата е оповестила " медийно забавно " следствие, с цел да не се задават въпроси за изчезналите хора в обвинителния акт за избраната от прокуратурата.

Пиар след гибел

Някои от дейностите на прокуратурата изглеждаха като пиар като случая с умрелия след злополука Никола Терзиев от Варна. По случая министър председателят Бойко Борисов, тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова и основният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с майката и сестрата на жертвата, откакто сестрата популяризира в обществената мрежа " Facebook " остаряла обща фотография на дребния си брат с Борисов и го попита помни ли момчето и тъй като толкоз време след случая няма нито упрекнат, нито даже обвинен. Малко по-късно бе задържан и предаден на съд турски жител по обвиняване за гибел по несъобразителност.

Други дейности на прокуратурата се потвърдиха като пиар. Като случая със гибелта на 18-годишния Тодор Йорданов във Враца. Тогава основният прокурор изпрати седем обвинители от Върховната касационна прокуратура, след публичното неодобрение от повдигнатото от Врачанската прокуратура обвиняване - гибел по несъобразителност. Седмината трансформираха обвиняването на съзнателно ликвидиране по хулигански подбуди, т.е. много по-тежко. След резултатите от назначената по делото експертиза обаче се разбра, че гибелта на младежа не е породена от двамата братя Иван и Десислав Дамянови, а е вследствие сърдечно заболяване. Прокуратурата се принуди да смени още веднъж обвиняването на...хулиганство, осъществено с необикновен цинизъм. Обвинителният акт беше импортиран в съда в края на август предходната година. Първата правосъдна инстанция оправда братята и по по-лекото обвиняване.

КТБ - да кацнеш на Луната с дизелов мотор

Близо три години след банкрута на КТБ, на 20 юли прокуратурата внесе обвинителен акт против 18 души, които като проведена незаконна група източили банката и били ръководени от някогашния мажоритарен притежател Цветан Василев. Обвинението е за заграбване на над 2 милиарда лева и за длъжностно заграбване на 205 млн. лева изнесени в брой от трезора на банката, както и закононарушения по работа от чиновници на " Банков контрол " на Българска народна банка. Прокуратурата дефинира случая като " най-голямата стопанска и социална " финансова машинация ", а обвинителния акт като неповторим и съпоставим с други каузи като съотношението сред интервенция на апендицит и присаждане на глава, както и като да кацнеш на луната с дизелов мотор. От изказването на наблюдаващия делото прокурор Иван Гешев се разбра, че пари в чанти и пликове са раздавани на обществени фигури и политици, само че с изключение на името на евродепутата Николай Бареков, друго не бе упоменато. Известно стана обаче, че депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който имаше близки бизнес връзки с Цветан Василев, не е разпитван по случая, макар че името му се споменавало в доста свидетелски показания. Разпит не е юридически и на премиера Борисов.

На 21 юли делото бе разпределено на арбитър от спецсъда. Никой правист не се нае да уточни обаче времеви период, в който това дело ще стартира. Причините - Цветан Василев е в Белград и отхвърля да се върне, което ще затрудни обезпечаването на правото му да е наясно с всичко в процеса, както и че, прокуратурата е показала огромен брой потърпевши от банкрута на банката, които съдът би трябвало да предложения да се причислят към делото. Освен това обвинителният акт е към 12 хиляди страници, а може да се стигне до връщането му от съда на прокуратурата.
Преди суджука беше лютеницата
В началото на годината прокуратурата в Пловдив се зае с инспекция на лютеницата, за която беше обявено, че съдържа упойващо вещество. Мнение на токсиколози бе, че откритото вещество олеамид не е наркотично. и " изрично " не е рисково за здравето. През февруари от държавното обвиняване обявиха за " Дневник ", че удължават периода за инспекция. Официално известие за резултата от инспекцията по-късно не е имало.

ЕВН - връщане към делата на " Борисов 1 "

В началото на годината прокуратурата стартира серия от обвинявания по следствието за продажбата през борсата на държавния дял в електроразпределителното сдружение " ЕВН България Електроразпределение " АД с някогашния министър на стопанската система в първия кабинет на Бойко Борисов - Трайчо Трайков. Обвинението е за непрозрачна, съгласно прокуратурата, приватизация на остатъчните държавни дялове в сдружението на мажоритарния притежател - немската EVN в края на 2011 година По-късно към наказателна отговорност бяха привлечени и министърът на финансите в първия кабинет на Борисов - Симеон Дянков, съиздателят на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев. Няколко дни по-късно представителят на основния прокурор - Румяна Арнаудова разгласи, че кръгът на обвинените е привършен. След това прокуратурата отхвърляше да дава отговор на въпроси за следствието поради следствена загадка и по тази причина седем месеца по късно остава неразбираемо на какъв стадий е следствието.

Яневагейт

През този правосъден сезон приключи следствието за изтеклите записи на диалози сред някогашния ръководител на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, арбитър Румяна Ченалова и юриста Момчил Мондешки. Мотивите останаха незнайни.

Референдумът на " Шоуто на Слави " - наложителен или не

Покрай следствията и повдиганията на обвиняванията прокуратурата поддържа референдума, проведен от " Шоуто на Слави ". След среща на основния прокурор Сотир Цацаров и телевизионния водещ, Цацаров разгласи, че допитването би трябвало да е наложително, макар недостигащите над 11 хиляди гласа. В съдът тезата на обвиняването бе защитавана от зам.-главния прокурор и началник на Върховната административна прокуратура Ася Петрова. Съдът обаче реши дефинитивно, че резултатите от референдума не са наложителни за приемане от Народното събрание.

И една среща в ЦУМ

През април притежателят на " Овергаз " и издател на вестник " Сега " Сашо Дончев описа за срещата си с основния прокурор Сотир Цацаров, проведена от предприемача и към този момент някогашен член на най-високото управление на Българска социалистическа партия Георги Гергов. Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов прикани президентът да инициира специфична комисия по случая, само че Румен Радев съобщи, че не е проверяващ орган и отхвърли. Проверка след сигнал на гражданска организация стартира правосъдният инспекторат, който обаче не откри нищо неправилно в срещата. Цацаров разгласи случая за голям сюжет от хора, за които прокуратурата е неуместна. Неотговорен обаче остана главният въпрос - оказвал ли е основният прокурор напън, обвързван с медийно наличие и благосъстоятелност и финансиране на политическа мощ или употребява ли ръководената от него институция за сходно въздействие.

Тази година бе разисквана и една концепция - за изваждане на прокуратурата от правосъдната власт. Началото ѝ сложи Лозан Панов на срещата си с президента Румен Радев. Тя обаче бе призната отрицателно, както от Цацаров и прокуратурата, по този начин и от ръководещите.

Иначе основният прокурор попита Конституционният съд и той му сподели, че депутатите не могат да му задават въпроси за съответни каузи и следствия по време на доклада, който ще дава на всеки три месеца пред тях. Така " контролът " остана единствено фиктивен - за отчет и бройки, които не могат да се разясняват.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР