Край с приема на задочни студенти по Право. Приключващата кандидатстудентска

...
Край с приема на задочни студенти по Право. Приключващата кандидатстудентска
Коментари Харесай

Край с приема на задочници по право в университетите от 2018 г.

Край с приема на задочни студенти по " Право ". Приключващата кандидатстудентска акция е последната, в която университетите имаха право на това. От 2018 година класираните първокурсници ще учат единствено в постоянна форма на образование.

За специалността от контролираните специалности (наравно с " Медицина ", " Фармация ", " Дентална медицина ", " Архитектура " ) към този момент важат нови правила, които отстраняват задочното и изискват единствено постоянно образование. Те бяха признати от Министерския съвет в края на април, а през днешния ден държавното управление поправи документа за по-голяма изясненост по отношение на влизането му в действие и периода на деяние на старите разпореждания по предложение на министрите на образованието Красимир Вълчев и правораздаването Цецка Цачева.

Всички текстове на настоящата разпоредба от 1996 година ще се ползва до влизане в действие на новата, т.е. до академичната 2018/2019 година, прецизират министрите. Приетите по нея студенти ще учат по старите си проекти. Отложеният старт цели да даде време на висшите учебни заведения да приспособяват проектите и стратегиите си.

И съгласно новата разпоредба правист ще се става след завършването на 5-годишна магистърска степен. Остава възбраната специалността да се придобива във филиали, това може да става единствено в юридически факултети. Кандидат-студентите ще се явяват на писмени конкурсни изпити, които ще ревизират равнището им на притежаване на български език, филантропичната просвета и аналитичните им качества.

Студентите ще учат най-малко 90 часа история на българската страна и право, 105 часа обща доктрина на правото, 135 часа конституционно право, 120 часа гражданско право, 160 часа административно, 90 часа вещно право, по 105 часа интернационално обществено и финансово право, 165 часа облигационно право, 180 часа наказателно право, по 105 часа фамилно и наследствено и интернационално частно право, изисква наредбата. Часовете за трудово право са 135, за комерсиално - 165, за осигурително право - най-малко 75. Гражданско процесуално право ще се учи най-малко 180 часа, а административен развой – 165 часа. Времето за наказателно процесуално право е 165 часа, за данъчно право - 105, за право на Европейски Съюз - 120 часа.

Студентите ще учат още римско частно право, право на интелектуалната благосъстоятелност, криминалистика, криминология, банково право, нотариално право, наказателно-изпълнително право, държавна работа, публични поръчки, отбрана на потребителите, отбрана на околната среда, опазване на здравето, защита на конкуренцията, вътрешен пазар на Европейския съюз, отбрана на правата на индивида, организация на правосъдната система и правозащитните институции, юридическа техника и други като наложителни, избираеми и/или факултативни дисциплини.

Преподавателите по наложителните образователни дисциплини би трябвало да бъдат на трудов контракт с висшето учебно заведение, в което преподават, а обособени лекции могат да бъдат възлагани на гост-преподаватели.

От втори до пети курс студентите би трябвало да организират образователна процедура не по-малко от четири седмици годишно по публичноправни, частноправни и наказателноправни науки. Учебната процедура се организира през семестъра, паралелно на образователните занятия. Практиките се организират в органите на изпълнителната и локалната власт и в административните съдилища – по публичноправни науки, и в съответните органи на правосъдната власт – по гражданскоправни и наказателноправни науки.

Към юридическите факултети на висшите учебни заведения може да се основават правни клиники и кръжоци и да се провеждат надпревари.

Обучението по специалността „ Право “ наложително включва и образование по непознат език, а на студентите би трябвало да бъде обезпечено профилирано образование с юридическа устременост при сформирането на група според условията за минималния брой студенти в нея.

При промени в образователните проекти и стратегии по " Право " факултетът ще е задължен да вземе поради мнението на студентите посредством анкети и изследвания, написа в наредбата.

Когато бъдат оценени, студентите ще имат право да получат информация и обяснения за какво са били оценени по съответния метод.

Следването приключва с полагането на писмени и устни държавни изпити по публичноправни, гражданскоправни и наказателноправни науки. Конспектът за устните изпити се утвърждава от министъра на правораздаването. Дипломираните адвокати получават юридическа дееспособност след полагане на стаж и изпит.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР