Край на така наречените златни паспорти. Министерството на правосъдието иска

...
Край на така наречените златни паспорти. Министерството на правосъдието иска
Коментари Харесай

Златен паспорт: МС поиска да се отмени практиката гражданст...

Край на по този начин наречените " златни паспорти ". Министерството на правораздаването желае да се приключи опцията непознати жители да получават българско поданство против вложения у нас, заяви Нова телевизия. Досега чужденци можеха да получават български паспорт, в случай че влагат над милион лв.. Често, обаче се е случвало поданството да бъде обещано, а инвестиция да няма. Според Европейската комисия сходна скица за поданство основава риск за целия съюз.

Кен е от Китай, през 2019-та влага 520 000 евро в облигации и по този начин получава позволение за непрекъснато престояване в България. " Харесва ми бизнесът с вино. В Китай консумираме доста вино всяка година ", споделя предприемачът Кен Лиу.

Пандемията и спомагателни условия в закона обаче не му разрешават да извърви процедурата до дъно, с цел да получи българско поданство. " Бизнесмените избираме да вземем поданство посредством инвестиция, тъй като по този метод парите ни са предпазени и има и късмет да спечелим нещо, в случай че облигациите нарастнат ", добавя Кен.

По данни на министерство на стопанската система за последните 4 години вложените средства с готовност за престояване или поданство са малко над 547 млн. лв. ( 547 070 540, 63 лева.) До в този момент 121 чужденци имат златен паспорт, само че на част от тях документът е лишен, защото не поддържат вложените пари. Затова от Министерството на правораздаването желаят приемането на поданство против вложения да бъде прекъснато.

" Това е сфера на тежки корупционни практики. Говори се за десетки стотици хиляди евро, с цел да се сътвори генезис на средствата, да се създадат едни вложения доста постоянно в акции ", съобщи Иван Демерджиев, зам.-министър на правораздаването.

За последните години най- доста чужденци от Китай и Русия са поискали поданство или престояване у нас. Притесненията на управляващите са, че процедурата е бърза, а инспекцията по-късно - официална.

Защо би трябвало да отпадне по този начин нареченото " капиталово поданство "

" Да продаваш сигурност и морал против пари, въпреки и да си страна, не е най-хубавото, което може да вършим. Често такива лица, които са придобили по подобен метод българско поданство, може да са свързани с незаконни структури освен престъпни, само че и терористични организации, в това число и с интернационалните финансови измамници ", показва юристът Людмил Рангелов.

" Според мен това е една от пречките да бъдем признати в Шенгенското пространство, това е една от пречките да получим и безвизов режим за посещаване в Съединени американски щати ", твърди Дерменджиев.

Междувременно ДАНС ревизира 48 лица, за които органите на реда имат подозрение, че направените вложения са действителни. А Кен счита, че България е положително място за бизнес и остава с вярата страната да облекчи разпоредбите: " Обичам България и се надявам, че процедурите в страната ще бъдат по-приветливи за чужденците ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР