Красивата носителка на титлата Мисис България 2018“ Роксана Кирилова замени

...
Красивата носителка на титлата Мисис България 2018“ Роксана Кирилова замени
Коментари Харесай

Мисис България Роксана Кирилова катери върхове

Красивата носителка на купата „ Мисис България 2018 “ Роксана Кирилова размени короната с туристическа раница, написа Телеграф. Хубавицата избира да избяга от суетата и да преоткрие себе си малко по малко посредством планината. Изкачването на върхове съумява да я избави даже от мощни паникатаки, споделя искрено тя пред „ Телеграф “.

След спечелването на короната на Мисис България, животът на Роксана бързо се прекатурва на 360 градуса. Интервюта, списания, фотоси и редица всемирски събития. Суетата обаче се оказва не привлекателна за нея. „ Цял живот съм живяла тук-там, където планина няма . Аз съм от Силистра - низина. После във Варна - и там няма. Когато пристигнах в София, бях доста привлечена от Витоша. Да живееш безусловно подножието и да имаш късмет за две спирки с автобуса да си в гората, е страховит шанс и хората тук би трябвало да го възприемат по този начин и да се усещат щастливи и да се възползват от това “, изяснява Роксана.

Първото й вървене в планина е на Витоша. След като ражда сина си, изпада в доста тежко психическо положение - следродилна меланхолия. „ Планината безусловно ме избави. Всички лекари споделяха, че би трябвало да пия хапчета. Бях изпаднала в извънредно психическо положение, генерирана тревога , паникатаки. Все отново като някогашен състезател имах вяра, че моето излекуване се крие в придвижването. Така потеглих да катеря Витоша. Бях всеки ден по пътеките “, споделя тя. Не е пропущала разходка. Всеки уикенд може да бъде видяна по някоя от пътеките. „ Оставях сина ми следобяд да спи и се качвах по един-два часа, сама на мира единствено с природата. Имаш време да мислиш, да дишаш “, прибавя тя. Най-любимата й права е от Кумата през Конярника към Черни връх. „ Има една панорама там, неповторима, предлагам го “, изяснява миската.

Следващата пристрастеност след Витоша на Роксана е Пирин. „ Обичам такива ръбати, сиви планини. Преди две години се качих в Пирин от Сандански. Видях нещо друго от това, което бях виждала -Витоша е зелена планина. Пирин е гола, назъбена. Мечтаех да кача връх Синаница. В интернет открих група, която провежда планински походи и се свързах с тях, по този начин направих първия си по-сериозен поход “, изяснява Роксана. В планината не помни суетата и остава със себе си.

„ Харесва ми, промени мен и полезностите ми. Мисля, че съумявам да се откривам отначало. В началото, като почнах да обикалям Пирин, осъзнах какво е. Няма да не помни след обиколки през целия ден из планината, по какъв начин даже матракът и топлата вода в хотела ми се сториха разкош “, споделя тя. Така малко по малко, пътека по пътека всяка седмица опознава по едно ново кътче в Пирин, до момента в който не й отеснява. Първата планина отвън България, която покорява, е в Италия . „ Доломитите са такива, доста наподобяват на Пирин. По мой усет са. Пирин по принцип е обичаната ми планина. Там се среща с нещо доста по-мащабно и се научава да катери Виа Ферата - по този начин на италиански се назовава стръмна пътека в планината, която е обезопасена с железни парапети. „ В доломитите е цялостно с сходни „ стоманени пътечки с друга компликация “, изяснява тя.

В Италия, без да желае, Роксана се среща и с концепцията за своето ново предизвикателство, а точно планината Нанга Парбат. „ Посетих музея на Райнхолд Меснер, по този начин запознавайки се с неговата история, в мен се появи огромно предпочитание някой ден и аз да мога да видя Нанга Парбат “, изяснява Роксана. Не чака това да се случи по-малко от година по-късно. „ Започнаха да се случват доста странни неща, които одобрявах като знаци. След като се върнах в България, влезнах в една книжарница, разтварям вратата и против мен на първата етажерка огромна книга с твърди корици и заглавие „ Нанга Парбат - голата планина “, взех я, срещнах да чета. След това започнах да виждам единствено филми за планината, по какъв начин се изкачват 8 хилядници. Друг знак, който към този момент изрично ми удостовери, че аз би трябвало да отпътува за Пакистан беше. Бях се записала на една експедиция, само че в последния миг ми се обадиха да ми кажат, че ще сменят дестинацията. Познайте - заминаваха за Пакистан “, спомня си Кирилова. Заминава с един куфар и две раници . В багажа й има единствено планински облекла, протеинови барчета, хлорирани хапки и кг ядки.

„ Пакистан е страховит, хората са приветливи, в тази област, където е планината, са доста отзивчиви. Направи ми усещане обаче мизерията, живеят все едно преди няколко века. В планинските селища къщите са направени от камък, подреден един върху различен. Зимата е толкоз студено, че и животни, и деца са заврени вътре, с цел да се топлят. Всичко е като е каменната епоха, даже КПП-тата на градовете около планината са от камък. Огромен камък с пръчка и връв. Спираш, ревизират те служителя на реда, навива канапа и продължаваш “. изяснява Роксана. Първата спирка, преди да се срещне с Нанга Парбат, е точно такова село, където приспива в спален чувал. На идващия ден е срещата й с мечтаната планина. „ Направи ми усещане какъв брой е огромна, нещо грамадно завладяващо. И реката, която се спуска, черна мръсна зеленясала. Тръгнахме нагоре към базовия лагер пешком всеки с по една раница , а другите с магарета. Тази планина Каракорум й споделят черната канара. Само камъни, няма къде да се скриеш. Аз подвигнах температура още първия ден, три дни катеря с температура, тъй като няма по какъв начин да се върна обратно. Хранех се единствено с картофи и ядките, които си бях взела “, спомня си Роксана. Успява да сбъдне фантазията си, минава Рупалската стена, спи в базовия лагер на Нанга Парбат.

В проектите й обаче не участва покоряването на 8-хилядник. Спомня си, че преди да замине за Пакистан, синът й я изпраща с думите „ Мамо, обещай да се върнеш “ - останало е буца в гърлото и си дала сметка, че 8-хилядникът ще изчака.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР