Красива и много ярка огнена топка беше забелязана над южната

...
Красива и много ярка огнена топка беше забелязана над южната
Коментари Харесай

Заснеха голям метеор над Испания и Португалия

Красива и доста ярка огнена топка беше видяна над южната част на Иберийския полуостров на 16 ноември 2020 година, в 2:49:09 UTC.

Камерите на испанските обсерватории Калар Алто (Алмерия), Севиля и Ла Ита в Толедо снимаха огромният падащ метеор, заяви „ Ас “. В нощното небе се видя от над 500 км по какъв начин ярка огнена топка пресича с 227 000 км/ч небето в южната част на страната.

Най-зрелищните изображения на събитието са записани от Севиля от Института за астрофизика на Андалусия (IAA-CSIC), организацията. Оттам огнената топка се вижда с доста ослепителен синьо-зелен цвят измежду тъмната нощ.

Хосе Мария Мадиедо, астрофизик от IAA-CSIC, проучва феномена и открива, че скалата, произхождаща от комета, е навлязла в земната атмосфера със скорост към 227 000 километра в час. Именно триенето с атмосферата довежда до нажежаването и превръщането ѝ в огнена топка на височина 132 километра западно от Андалусия.

След като прелита през южна Испания, огненото кълбо навлиза над територията на прилежаща Португалия, до момента в който не угасва на височина 61 километра. Преди това скалата избухна в атмосферата, като по този метод генерира по-голяма бляскавост, която единствено за момент трансформира нощта в ден.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР