Кралица Елизабет Втора, най-дълго управлявалият монарх в историята на Великобритания,

...
Кралица Елизабет Втора, най-дълго управлявалият монарх в историята на Великобритания,
Коментари Харесай

Как ще протече церемонията по обявяване на Чарлз Трети за монарх?

Кралица Елизабет Втора, най-дълго управлявалият монарх в историята на Англия, умря в четвъртък на 96-годишна възраст и синът ѝ Чарлз я наследи незабавно, по силата на английския закон. Днес обаче Чарлз Трети ще бъде публично разгласен за крал на специфична гала в двореца " Сейнт Джеймс ", която ще бъде предавана по малкия екран за първи път в историята. Ройтерс изяснява по какъв начин ще протече церемонията по оповестяване на Чарлз за новия монарх на Обединеното кралство.

Чарлз Трети ще бъде разгласен за крал от Съвета по заместничество на трона, който ще бъде призован през днешния ден в двореца " Сейнт Джеймс ", формалната резиденция на монарха.

В Съвета ще вземат участие членовете на Тайния съвет на Обединеното кралство, който се състои от 670 високопоставени политици, измежду които премиерката Лиз Тръс. Част от Съвета са и епископи от Англиканската черква, които имат място и в Камарата на лордовете (горната камара на английския парламент), измежду които е и архиепископът на Кентърбъри.

Лорд-кметът на лондонското Сити, високопоставени държавни чиновници и дипломати също са част от Тайния съвет, чийто ръководител понастоящем е депутатката Пени Мордонт.

Всички членове на Тайния съвет са поканени, само че не всички ще съумеят да вземат участие в церемонията по оповестяване на новия крал. През 1952 година да вземем за пример, след гибелта на крал Джордж Шести, в Съвета по заместничество на трона, който афишира Елизабет за кралица, взимат присъединяване 191 съветници.

Церемонията по оповестяване на новия монарх ще се състои в две елементи.

Част първа

Председателката на Тайния съвет ще разгласи гибелта на кралицата, а писарят на Съвета Ричард Тилбрук ще изчете на всеослушание прокламацията за унаследяване на трона.

Присъстващите на церемонията членове на кралското семейство, министър председателят, архиепископът на Кентърбъри и граф-маршалът, който е фигура, виновна за организирането на държавни церемонии, ще подпишат документа, съдържащ текста на прокламацията.

След като документът бъде подписан, председателката на Съвета ще призове всички присъстващи да запазят безмълвие, до момента в който Съветът уреди останалите въпроси, свързани с церемонията, като да вземем за пример разпространението на прокламацията и даването на инструкции за произвеждането на топовни салюти в лондонския " Хайд парк " и в лондонския Тауър.

След приключването на Част първа от церемонията текстът на прокламацията ще бъде изчетен от един от балконите на двореца " Сейнт Джеймс ".

Обявяването на новия монарх е придружено от топовни салюти. Текстът на прокламацията ще бъде изчетен на всеослушание както в Лондон, по този начин и в останалите столици в границите на Обединеното кралство - Единбург, Белфаст и Кардиф.

Част втора

Част втора от церемонията не всеки път следва директно Част първа. В част втора вземат участие единствено кралят и членовете на Тайния съвет, като тя ще стартира с изказване на Чарлз във връзка със гибелта на кралицата.

След това той ще произнесе клетва във връзка със сигурността на Църквата на Шотландия, както изисква законодателният акт от 1707 година, по силата на който Шотландия се причислява към Англия и Уелс и с който е формирана Англия. Тази клетва е полагана от всеки монарх от 1714 година насетне.

Кралят ще подпише две копия на документа, съдържащ текста на клетвата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР