Крал Чарлз Трети очевидно е човек, който цени удобствата. Hа

...
Крал Чарлз Трети очевидно е човек, който цени удобствата. Hа
Коментари Харесай

Приказните каляски на Чарлз Трети

Крал Чарлз Трети явно е човек, който цени удобствата. Hа церемонията по коронацията си той ще пристигне заедно със своята брачна половинка Камила в приказна колесница, наречена Диамантената карета. Тя предлага необикновен комфорт: има шестстепенно окачване, електрически прозорци, отопление и климатик.

Всичко това я прави доста по-приятна за пътешестване от Златната карета, с която преди 70 години майка му Елизабет Втора измина дистанцията от Бъкингамския замък до коронацията си в Уестминстърското абатство. Навремето кралицата бе принудена да се топли в каляската с грейка, защото денят бе леден и дъждовен.

Диамантената карета е доста по-модерна от Златната държавна карета. Тя е боядисана в черно, на вратата е изобразен гербът на кралското семейство. Конструирана е във връзка диамантения празник на кралица Елизабет Втора. За пръв път е употребена през 2014 година.

Елизабет Втора се любува на удобствата на Диамантената колесница през 2019 годинаСнимка: Yui Mok/PA Wire/empics/picture alliance

Отговорен за ръководството и съхранението на каретите на Бъкингамския замък е Royal Collection Trust - Кралската фондация за изкуство. Според посочените от нея данни Диамантената карета е дълга 5 метра, а тежестта ѝ е 3 тона. Тя е произведена в Австралия и в позлатената корона на покрива му е планувано място за камера - това ще разреши детайлното документиране на пътуването на кралската двойка.

На път за коронацията Чарлз и Камила ще се насладят на комфорта на Диамантената карета. Но на връщане ще седнат в Златната карета, която е на два века и половина. Тя няма екстри като електрически прозорци, отопление, липсва и окачване.

Златната каляскаСнимка: Yui Mok/PA Wire/dpa/picture alliance

Майката на Чарлз един път описала своето пътешестване в каретата като " извънредно ", твърди БиБиСи. А през 1831 година крал Уилям Четвърти направил неособено изисканото съпоставяне за пътуването с нея като за разходка с лодка при тежко морско неспокойствие. Кралица Виктория пък въобще не я употребила след гибелта на брачна половинка си Алберт.

Въпреки това новият крал очевидно не е поискал да се лиши изцяло от Златната карета, защото от 1831 насам тя е била употребена при всяка коронация на английски монарх. Конструирана е още през 1762 година. Дължината ѝ е 7 метра, а тежестта - 4 тона. Това е с звук повече от диамантената карета и по тази причина я теглят осем коня, а не шест.

Според БиБиСи кралското семейство не желае да разгласи за какво крал Чарлз Трети е решил да употребява Диамантената карета на път за коронацията. Вероятно обаче по-голямото улеснение е изиграло своята роля.

Юни 2022: Златната колесница на Елизабет Втора минава пред Бъкингамския замък във връзка 70-годишния празник от коронацията ѝСнимка: HANNAH MCKAY/AFP

Това надалеч не е единствената " рационализация ", обвързвана с коронацията. Бъкингамският замък заяви, че във връзка церемонията ще пусне и емотикон, основан по модела на английската кралска корона с нейните фамозни бижута.

Чарлз Трети ще бъде коронясан на 6 май. Заради това тази година британците ще получат два спомагателни почивни дни. В петъка преди церемонията и в понеделник след нея те разполагат с повече свободно време. Така че и те имат опция да повозят на карета, стига да си могат да си наемат някъде сходно возило.

***
Вижте и тази фотогалерия от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР