Който и родител да попитате днес ще ви отговори че

...
Който и родител да попитате днес ще ви отговори че
Коментари Харесай

От къде тръгва историята на памперсите?


Който и родител да попитате през днешния ден ще ви отговори че е невероятно и не може да си показа да отглежда бебето си без памперси. Детските пелени в древността са изобретявани и употребявани по доста разнообразни способи. Основно те са правени от кожа, като за попиване са били употребявани мъх, трева, листа, вълна и разнообразни други съоръжения.

В Европа бебетата са били увивани във части вълна. Индианците слагали трева в памперсите и я увивали в заешка кожа. Свои съоръжения измислили и ескимосите, които правели пелени от тюленска кожа, а племената, живеещи в топлите тропически страни просто оставяли децата голи. По- късно към края на 19-ти век в Европа и Северна Америка бебетата са носили предшественика на днешните памперси. Той представлявал памучен правоъгълник, прегънат и закрепен със специфични съоръжения, с цел да се предотврати рухването му.

През първата половина на 20-ти век хората които употребявали платнени пелени за бебето си ги варели, като по този начин ги дезинфекцирали, тъй като към този момент знаели, че съществуват бактерии. Но по какъв начин се стигнало до днешните памперси?!

През 1954 година известният за времето си инженер и разработчик в Procter & Gamble Виктор Миллс станал дядо. Не след дълго на него му хрумнала концепцията да създаде тип пелена, друга от тези, които се употребили по това време.

Първите пелени за еднократна приложимост са се появили през 1956 година. Целта е била те да бъдат удобни за бебето и комфортни за майката. След още редица усъвършенствания през 1961 година се появяват първите пелени пуснати под марката „ Pampers “. От тогава всички пелени за еднократна приложимост се назовават просто памперси.

В новите модели се вкарва пласт от целулозни нишки, който усъвършенства абсорбацията и понижава честотата на промяна им. Памперсите, които почнали да се създават претърпели доста и разнообразни усъвършенствания през годините. Първите били прекомерно тежки и се  предлагали единствено в три размера – дребни, междинни и огромни, което било ужасно неловко. Били са доста скъпи и се употребили от дребна част от фамилиите.

През 1968 година Кимбърли Кларк прави първия опит да стартира производството на еднократни пелени в Съединените щати с марката „ Huggies “. През 70- те години стартира производството на памперси с лепящи ленти за по- положително закрепване.  Първи това вършат от Johnson & Johnson. По това време те стартират да се оферират и в Европа, като първо стартират да се продават в Германия. Формата на памперса обаче остава непроменена, а дебелината е проблем за вярното развиване на костите на бебето. През тези години се усилва конкуренцията в производството на бебешките пелени, а това води до намаление на цените им.

През идващото десетилетие памперсите претърпяват още трансформации. Променя се формата им и се прибавят ластици. Така те прилягат доста по добре към тялото на бебето и са по- комфортни. Добавя се и специфичен гел, който всмуква течността доста повече спрямо употребяваната преди този момент целулоза.

От 2000 година насам горният пласт на памперсите е сменен с дишащ материал. Това разрешава на кожата на бебето да диша, да не се запарва и подсича и в това време предотвратява приключването на събралата се течност. Над 95% от децата до една годинка в целия свят употребяват памперси за еднократна приложимост.

Днес на пазара към този момент има богата гама от типове на разнообразни производители. Сред най- известните са Pampers, Pufies, Helen Harper, Molfix, Libero, Huggies и доста други.

На българският пазар всички тях можете да намерите в уеб страницата Памперси. БГ. Те оферират памперси, съобразени с възрастта на вашето бебе и неговите килограми. Има памперси за девойки, памперси за момчета, памперси гащички, както и такива за плуване. Те са дишащи и удобни, подобаващи са денем или през нощта.

Целта е в бъдеще памперса да е по-компактен, по-удобен за бебето и съчетаем с екологията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР