Коя източноевропейска страна бележи най-успешни реформи и значителен икономически растеж

...
Коя източноевропейска страна бележи най-успешни реформи и значителен икономически растеж
Коментари Харесай

Тайните на малката източноевропейска страна, която увеличи 6 пъти икономиката си

Коя източноевропейска страна бележи най-успешни промени и забележителен стопански напредък през последните години? Повечето хора биха показали Чехия, Полша или Унгария.

Най-бързо през последните години обаче пораства брутният вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията на Естония - от 3000 $ през 1995 година до 18 000 $ през 2016 година, написа в своя обява професорът по стопанска система в Националния университет в Сеул Ким Биунг-йон.

В нея специалистът показва какво е обяснението за сполучливото развиване и напредък на балтийската страна.

" На първо място е културата на Естония. Страната е била ръководена от Германия, Дания, Швеция, Полша и Русия. Тя става самостоятелна едвам при започване на 20-ти век преди да стане част от Съветския съюз. Там живеят естонци, славяни и германци. Естония обаче употребява своето минало и етническо многообразие като актив. Държавата е отворена и не се опасява от измененията ", написа професорът, представен от Korea JoongAng Daily.

 Малката европейска страна, която може да бъде първата в света със лична криптовалута
Малката европейска страна, която може да бъде първата в света със лична криптовалута

Какви тъкмо са проектите на нейното държавно управление?

Той поддържа изказванията си, като показва програмата на Талин за електронно поданство, което разрешава на чужденци, живеещи в друга страна, да стартират бизнес в Естония. При това напълно онлайн, като процесът лишава единствено няколко минути.

В резултат най-големият брой старт-ъпи на глава от популацията е точно там. Сред тях преди години е и програмата Skype.

" Втората загадка е практично насочената политика. През 1990 година социалистическите страни минаха през разногласия за приватизацията в хода на прехода към капитализма. Русия насърчаваше раздържавяването с политически цели, а не с икономическа логичност. Чехия беше толкоз захласната от правилото за правдивост, че на всички жители бяха дадени ваучери за продан на акции на държавни предприятия ", изяснява той.

 Родината на Skype обмисля да направи роботите свои жители
Родината на Skype обмисля да направи роботите свои жители

Нов законопроект може да даде статут на юридическо лице на изкуствения разсъдък

От друга страна Ким показва, че Естония залага на друга тактика. Страната продава половината от акциите в сдруженията на чужденци, като разпределя останалата част от тях на жителите още веднъж посредством ваучери. " Така Естония съумя да реализира салдото сред успеваемост и равнопоставеност ", счита специалистът.

На трето място професорът показва, че балтийската страна се придържа към явен принцип на национална еднаквост.

" Страната се оправи с Русия, мака че популацията на Русия беше 110 пъти повече от това на Естония и стопанската система й беше 55 пъти по-голяма. Руснаците, живеещи там, трябваше да преминат езиков тест, с цел да бъдат приети за естонски жители ", споделя той и приключва:

" Москва назова това дискриминация, само че Естония не се отхвърли. Така другите страни започнаха да почитат дребната балтийска страна с 1,4 милиона души население. ".

 Естония има повече
Естония има повече " цифрови " жители, в сравнение с новородени деца през 2017-а

Принос има програмата на държавното управление e-Residency
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР