Кой трябва да плаща първите три дни от болничните на

...
Кой трябва да плаща първите три дни от болничните на
Коментари Харесай

Иван Нейков: Докога държавата ще позволява тарикатите да прецакват почтените за болничните

Кой би трябвало да заплаща първите три дни от болничните на служащите - работодателите, както е от близо 10 години насам, или Национален осигурителен институт? Какъв е най-ефективният метод за справяне с този болен, само че неуреден от години проблем? Защо поради тарикатите страдат и почтените? Могат ли майките на дребни заболели деца да им заповядат да не боледуват? Коментар по всички тези и още въпроси за "Новини.бг. на специалиста, някогашния обществен министър Иван Нейков /1997 година - 2001 г./. Той е един от основателите на актуалния пенсионен модел у нас, правист, някогашен синдикалист и общински консултант от Съюз на демократичните сили в София. В момента е шеф на Балканския институт по труда и обществената политика.

Минат не минат година, две и тематиката по тази причина по какъв начин да се заплащат болничните още веднъж излиза на напред във времето за разискване в обществото. Преди десетина години, когато беше призната днешната форма на погашение на първите три дни от болничните, работодателите възразяваха. Вероятно, до момента в който съществува този модел, те ще не престават да възразяват.

Но е добре първо да се проучват аргументите, заради които беше въведен този модел на погашение на болничните. Идеята беше работодателите да бъдат стимулирани да упражняват по-голям надзор. При всички положения, без значение дали ще заплащат те или взаимно с Национален осигурителен институт, то притежателите губят труд, тъй като служащите през това време ги няма. Говорим за добросъвестните трудещи се, на които в действителност от време на време им се постанова да отсъстват, тъй като просто хората се разболяват. Когато обаче приказваме за недобросъвестни хора, за тарикатите, които мамят системата, посредством подправени болнични, тогава работодателите в действителност губят парите си на вятъра. Само че в такива обстановки, губещи са и всички по веригата, тъй като парите в Национален осигурителен институт са нашите общи средства, които се натрупват от осигуровките, които заплащат работодателите и служащите.

Преди 10 години Национален осигурителен институт губеше ужасно доста, тъй като тогава имаше взрив от неистинен болнични. След като се вкара изменението, измамите не престават. Това значи ясно едно - че някъде нещо не вършим както би трябвало. Затова ние, от нашия институт, предлагаме да се направи наложително бездънен, професионален разбор на аргументите, заради които стигаме по разнообразни пътища все до един и същи резултат. Ние не вършим този разбор, а пред 10 години хвърляме монета и съгласно каквото ни се падне - ези или тура, сменяме модела. Вземат се управнически решения, които не правят работа. Но не се вършат нито предварителни, нито следващи разбори на проблематичните обществени сфери каквито са ТЕЛК, болничните и така нататък. Това би трябвало да се промени.

Така и през днешния ден ние нямаме отговор на въпроса - за какво концепцията работодателите да управляват болничните не сработи. Бързаме да създадем смяна. Но това, че ще стартира да заплаща Национален осигурителен институт, в случай че бъде признато по този начин, по какъв начин ще понижи подправените болнични?!
Пътят е през разбора. Промени в обществената сфера не трябва да се вършат бързо и на коляно. Опитът през изтеклите години ни сподели, че по този начин не трябва да се работи. Проблемът в този момент не е законодателен, а управнически. Промените, които се оферират са непрофесионални, бързи и няма да решат безусловно нищо, нито един проблем. Играта на котка и мишка ще продължи, т.е. надлъгването сред шефовете, които оферират първите три дни въобще да не се заплащат и служащите, които ще си вземат по 5 дни болнични, няма да спре. Кому е нужно това?!

Не бива да се бърза с крайни решения и във връзка на болничните на майките, на които им се постанова да вземат по-често болнични от останалите работещи. Заради тарикатите няма по какъв начин майките да кажат на децата си: "Не боледувайте постоянно! " Недомислиците в новите оферти са доста и не трябва да се бърза с приложението им в практиката, тъй като те ще ескалират в доста обществени спорове. Не пипайте в обществената сфера като "слон в стъкларски магазин "! Заради тарикатите, не трябва всички останали хора с осигуровки и обществени права, да понасят ограничения. Това е противоконституционно.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР