Ковид пандемията показва, че трябва трансформация на българския модел на

...
Ковид пандемията показва, че трябва трансформация на българския модел на
Коментари Харесай

Радев: Българското здравеопазване се нуждае от трансформация

Ковид пандемията демонстрира, че би трябвало промяна на българския модел на опазване на здравето. Това съобщи президентът Румен Радев по време на тържествената гала за дипломирането на абитуриентите от Медицинския университет в София.

Да създадеш добър доктор е задача. Това го потвърждават професионалните триумфи на неговите ученици, акцентира президентът.

Искам да поднеса своята благодарност към управлението и преподавателите по тази причина, че съумяват да запазят тези обичаи, само че и да ги съчетаят с нави форми на образование. Едва ли управлението си спомня различен случай тук да участват президент, министър председател, вицепрезидент, кмет, министри - това демонстрира, че здравето е във фокуса на държавното управление. Поздравявам ви за работата като доброволци. Тази пандемия сподели, че би трябвало промяна на българския модел на опазване на здравето, върна уважението към лекарите, само че и сложи въпроси - по кои пътища да потеглям към трансформацията.

Знам за несъответстващото възнаграждение, знам за проблемите със специализацията, добави президентът.

Планът за възвръщаме и резистентност дава обилни благоприятни условия. Заложени са 6 хеликоптера, само че това не е задоволително. 10 центъра - районни - за лекуване на мозъчно-съдови болести ще има. Когато имаме съответна незабавна помощ, тъй че ние ще избегнем и снижим до най-малко инвалидизацията. На идващ стадий - национална цифрова платформа. За първи път от 2008 година превишаваме 3 милиона в дарения към " Българската Коледа " - хората подаряват, само че повода сте и вие - като гарантиране, че тези средства се изразходват по- най-хубавия метод. Грижата за създаване на детска болница би трябвало да върви дружно с построяването на детски рехабилитационен център, добави Радев.

Някои ще решат да заминат в чужбина, това е ваше право, само че тези, които остават ще имат шанса да участвате интензивно в тази промяна. Малко са специалностите, обвързани с полагане на клетва да служиш за живота и здравето на другите хора, сподели още Радев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР