Ковид-кризата събуди активни дискусии за отдалеченото производство на държавите. Бизнесът

...
Ковид-кризата събуди активни дискусии за отдалеченото производство на държавите. Бизнесът
Коментари Харесай

Асен Василев: Производствата се местят в Източна Европа, България има голям шанс

Ковид-кризата разсъни дейни полемики за отдалеченото произвеждане на страните. Бизнесът осъзна, че колкото по-далеч е страната, в която се създава продуктът, предлаган на локалните пазари, толкоз по-голям е рискът.

Това очерта като следствие от рецесията Асен Василев, който беше министър на стопанската система, енергетиката и туризма в служебното държавно управление на Марин Райков.
Асен Василев: Теставането за COVID-19 може да стане на основа на изборната организация В момента има хора, които може да са инфектирани, само че ние не знаем кои са, изясни той
„ Когато веригите ти на доставки са доста дълги и са към страни, които не можеш да контролираш – това основава риск за стопанската система на тези страни. В момента върви полемика огромна част от производствата надалеч да се върнат по-близо. Най-вече в Източна Европа – там ще се върнат тези производства. България има неповторим късмет, само че би трябвало да сме подготвени за него. Трябва да имаме готовите индустриални зони, политика за фрагменти. Трябва да има инфраструктура. Трябва да има доста бързи и лесни способи да се ориентират в страната и да стартира бизнес тук “, разяснява Василев в „ Тази неделя “ с Жени Марчева.

Той изясни, че основен за бизнеса миг е страната да построи инфраструктура – резистентен модел, по който стопанската система ще работи отсега нататък, тъй че да не се позволява последващо внезапно повишаване на инфектирани, което от своя страна ще наложи ново затваряне на всичко.

Щетите от началото на рецесията доникъде на май са обилни. Само за месец – от 13 март до 13 април, са били регистрирани 196 хиляди нови безработни. Бройката продължава да пораства нагоре.
Заради огромния интерес: Увеличават бюджета за безплатно финансиране на дребния бизнес За 24 ч. са изпратени по електронен път над 16 500 заявки на обща стойност 135 млн. лева
Що се отнася до икономическите ограничения на страната, Василев уточни, че е нужен нов механизъм за постигане на страната помощ до бизнеса.

Например мярката „ 60 на 40 “ сега се реализира през администрацията, а това бави процеса, уточни икономистът. Така на третия месец от рецесията по тази линия са усвоени едвам 12 млн. лв. – т.е. доста под задачите на страната.

Затова, показва Василев, верният път е през комерсиалните банки, които познават бизнеса.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 2 211 36 108 598 Света 4 722 233 5 223 313 266 1 813 020 Заразени* Нови Починали България 2 211 36 108 Света 4 722 233 5 223 313 266
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР