Коварното на мъртвите течения е, че не може да се

...
Коварното на мъртвите течения е, че не може да се
Коментари Харесай

Спасители посочиха единственото спасение, ако мъртвото течение те завлече

Коварното на мъртвите течения е, че не може да се откри и не знаеш в кой миг ще попаднеш в тях. Затова плуващите би трябвало да са постоянно нащрек. Това сподели пред Българска национална телевизия Вили Цеков от Областния съвет на Българския червен кръст във Варна.

През август морето взима най-вече жертви, сочи черната статистика на водните спасители. Причината е, че през този месец настъпват промени в атмосферните условия, които провокират образуването на мъртво неспокойствие и дънни ями край плажовете.

Специалистите са безапелационни, че без значение през кой месец сме решили да почиваме на морето, би трябвало да се отнасяме с почитание към него и без непотребна самоувереност.

Мъртвото неспокойствие не може да бъде видяно, само че то завличат хората, попаднали в неговия капан, не към морското дъно, а във вътрешността в морето. Затова и всяка година то взима десетки жертви. Трябва да се съблюдават обаче съответни правила, с цел да може да се спасите.

„ Първото и главно предписание е спазването на наредбите на спасителите. Когато има червен байрак по никаква причина не би трябвало да се влиза в морето. Всеки си мисли „ Аз съм си платил почивката и какви са тези, че ще ме стопират да влизам в морето “. Така стартират неприятностите “, предизвестява Цеков.

„ Мъртвите течения се образуват най-често, когато има северозападен вятър и съставляват канал във водата с посока във вътрешността. Вследствие от ветровата вълна, морското дъно трансформира релефа си и прибойната вълна не може да се отича отмерено по цялото крайбрежие, а намира по-дълбоко място и потегля към морето. За плуващия е мъчно да излезе на брега “, сподели спецът от Областния съвет на БЧК – Варна.

Август е месецът с най-рискови параметри за пораждане на мъртво неспокойствие, добави той.

„ За огромна наслада по нашето Черноморие рядко пораждат мъртви течения по-широки от 5-10 метра! Важно е да не допускате суматохата да ви обзема и да не се пробвате бързо да излезете на брега, а да се плува паралелно на него “, изясни Цеков.

„ При дънна яма морето се пробва да те завлече на дъното. Трябва да се отпусне тялото и при стигането на дъното, да се отблъсква встрани “, сподели още той.

Спасителят от Варна Симеон Карадимов пък сподели, че даже и най-плитките плажове може да са рискови, тъй като през август морето ги подкопава.

Както е плитко внезапно попадаш внезапно на извънредно надълбоко място, изясни той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР