Косовски сръбски полицаи, работещи на граничните пунктове Ярине и Бърняк

...
Косовски сръбски полицаи, работещи на граничните пунктове Ярине и Бърняк
Коментари Харесай

Напрежението в Косово се покачва

Косовски сръбски служители на реда, работещи на граничните пунктове Ярине и Бърняк в северната част на страната, подадоха оставка през днешния ден в символ на митинг против заповедта на Прищина да се употребяват косовски регистрационни табели за коли вместо издадените от Сърбия, предава БГНЕС.

300-те оставки в северния град Митровица, за които оповестяват сръбските медии, са част от по-широко сръбско придвижване за отдръпване на сърбите от държавните институции, в това число съдилища, полиция, парламент и държавно управление.



В Северна Митровица няколко хиляди сърби се събраха по обяд, с цел да стачкуват против наложителните косовски регистрационни табели. Те развяваха сръбски флагове и беше изпълнен сръбският народен химн.

Дългогодишният спор за регистрационните табели разпали напрежението сред Сърбия и някогашната ѝ провинция Косово, която получи самостоятелност през 2008 година и в която живее сръбско малцинство в северната част на страната, подкрепяно от Белград.

Косовската полиция заяви в изказване, че е наясно, че сръбски служители на реда са напуснали постовете си, а някои от тях са предали полицейско съоръжение.

Премиерът Албин Курти упрекна Белград, че се пробва да дестабилизира Косово, като поддържа сърбите в техния протест на държавните институции.

" Още един път призовавам всички сръбски жители на нашата страна да не изоставят институциите, да не подават оставки, да не напущат работните си места, тъй като по този начин ще има по-малко услуги за хората ", сподели той.



Правителството на Косово съобщи, че този месец ще стартира да издава санкции на сръбските водачи, употребяващи регистрационни номера отпреди независимостта, и ще конфискува колите, чиито регистрационни номера не са заменени до 21 април 2023 година

" Изтеглянето на косовските сърби от косовските институции не е решение на актуалните разногласия. То има капацитета да докара до по-нататъшна ескалация на напрежението на място ", разяснява ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел.

Около 50 000 сърби, които живеят в северната част на Косово, считат Сърбия за своя татковина и множеството от тях употребяват сръбски регистрационни номера, до момента в който други 50 000 сърби, които живеят в други елементи на Косово, обитаеми най-вече с албанци, употребяват косовски регистрационни номера.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР