Косово, както и някои други балкански страни като Албания и

...
Косово, както и някои други балкански страни като Албания и
Коментари Харесай

Институциите на Косово били подложени на кибератака

Косово, както и някои други балкански страни като Албания и Черна гора, не съумяха да се спасят от огромна хакерска атака. Говорителят на косовското държавно управление Пърпарим Крюезиу заяви посредством обява в обществените мрежи, че в последните два дни държавните институции в Косово са били подложени на хакерска атака, която по думите му е пристигнала извън, съобщи Албанското радио и телевизия (RTSH).

В известието си във Facebook Крюезиу написа, че хакерската атака не е засегнала инфраструктурата на компютърната система на страната, защото е била обезвредена от службите за сигурност.

„ Вчера и през днешния ден на моменти е имало проблеми с интернет обслужването в институциите на Република Косово. Екипът по киберсигурност при Агенцията за сигурност и информация (ASHI) в съдействие с външни специалисти са открили, че казусът се дължи на хакерска атака. Кибератаката не се е популяризирала в инфраструктурата на компютърната система на страната, защото е била блокирана от съответните служби за сигурност. Установено е, че хакерската атака е пристигнала отвън Косово и че задачата е бил IP-адресът, на който са били оповестени няколко уебстраници на Република Косово. Агенцията за сигурност и информация, надлежно екипът по киберсигурност, е подхванала съответни ограничения за превъзмогване на хакерската атака и възвръщане на интернет обслужването. За момента обстановката е постоянна – интернетът, както и други онлайн услуги и уеб страници действат и са налични. Екипът по киберсигурност при ASHI ще продължи да следи за сигурността на държавните услуги и системи и ще вземе нужните ограничения за вярното протичане на тяхната работа и сигурност ", написа представителят на косовското държавно управление, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР