Космосът е много странно място, макар че на пръв поглед

...
Космосът е много странно място, макар че на пръв поглед
Коментари Харесай

Учени откриха самотна планета, която не обикаля около звезда и се рее свободно в космоса!

Космосът е доста необичайно място, въпреки че на пръв взор сякаш наподобява, че всичко към главните му характерности е ясно. Звездите са обединени в галактики, а към самите звезди обикалят планети. Така показани обстоятелствата, няма нищо извънредно в тях. Но не всичко се вписва в общоприетите ни показа за космоса. Представете си, че във Вселената има планети, които не обикалят към звезди. Такива планети бихме могли да ги назовем самотни или странстващи – те просто се реят в междузвездното пространство, повърхността им е студена и над самотните планини и долини в никакъв случай не изгрява безоблачен лъч.

Учени откриха такава самотна планета – PSO J318.5-22. Тя е на възраст 12 милиона години, което за галактическите стандарти е млада планета, и по свойства наподобява на всички млади планети, които обикалят към млади звезди. Разликата е, че PSO J318.5-22 не обикаля към звезда и се носи свободно в космоса.

 Rogue planet

Самотната планета PSO J318.5-22 през погледа на художник. Image credit: MPIA/V.Ch. Quetz

“Никога до момента не сме следили обект, който се рее свободно в космоса и който наподобява като тази планета. Тя има всички характерности на млади планети, които обикалят към други звезди, само че просто се носи там някъде свободно ”, заяви Майкъл Лиу от Института по астрономия към Хавайския университет в Маноа. “Дълго време съм се чудил дали такива самотни светове съществуват и през днешния ден към този момент знаем, че това в действителност е по този начин ”.

Планетата се намира на 80 светлинни години от Земята, което е доста близко разстояние. Астрономите са я разкрили напълно инцидентно, до момента в който са търсели в космоса кафяви джуджета – небесни тела, които са по-големи от Юпитер, само че са към момента прекомерно дребни, с цел да стартират да протичат термоядрени реакции на тях и да се трансфорат в звезди.

По информация от: Universetoday.com

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР