Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/ККА “Джеймс Уеб с поредното си важно

...
Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/ККА “Джеймс Уеб с поредното си важно
Коментари Харесай

Космическият телескоп Джеймс Уеб откри първата си извънслънчева планета!

Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/ККА “Джеймс Уеб ” с следващото си значимо достижение – той за пръв път откри извънслънчева планета! Планетата, официално класифицирана като LHS 475 b, е напълно покрай нас за галактическите мащаби – единствено на 41 светлинни години от Слънчевата система, в южното съзвездие Октант. Също по този начин е с съвсем същия размер като Земята, като диаметърът ѝ е 99% от този на нашата планета.

За съществуването на LHS 475 b загатна още телескопът на НАСА “Тес ”, който бе изстрелян през 2018 година и е профилиран в търсенето на извънслънчеви планети. Той обаче не е толкоз сензитивен като “Джеймс Уеб ” и имаше потребност от в допълнение удостоверение. Спектрографът NIRSpec на “Уеб ” съумя да получи ясни и безапелационни данни единствено в границите на два пасажа на планетата пред нейната звезда. Няма безусловно никакво подозрение, че LHS 475 b съществува.

За страдание научните екипи към момента не могат да потвърдят дали новооткритата планета има атмосфера. “Джеймс Уеб ” обаче съумя да откри, че LHS 475 b сигурно няма плътна и богата на метан атмосфера като тази на Сатурновата луна Титан. Възможно е планетата или да не има никаква атмосфера, или да има богата на въглероден диоксид атмосфера. Но за уточняването на този въпрос предстоят да бъдат направени по-подробни спектрални разбори през това лято.

Също по този начин “Джеймс Уеб ” откри, че планетата е гореща – температурите на повърхността ѝ са с няколкостотин градуса по-високи от тези на Земята. В случай че LHS 475 b има въгледвуокисна атмосфера, евентуално тя има и плътна облачна завивка и е по-скоро близнак на Венера.

LHS 475 b обикаля към своята звезда единствено за два дни – толкоз продължава една локална година. Но самата звезда е от вида алено джудже, т.е. тя е два пъти по-хладна от Слънцето. Така че към момента има късмет, макар близостта до звездата си, планетата да има атмосфера.

Откритието на LHS 475 b бе оповестено през вчерашния ден, на 11 януари, по време на конференция на Американската астрономическа общественост.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР