Космическият телескоп Хъбъл“ забеляза млада протопланета, подобна на Юпитер, която,

...
Космическият телескоп Хъбъл“ забеляза млада протопланета, подобна на Юпитер, която,
Коментари Харесай

„Хъбъл“ забеляза млада протоппланета, образуваща се по „интензивен и стихиен“ начин

Космическият телескоп „ Хъбъл “ видя млада протопланета, сходна на Юпитер, която, наподобява, удостоверява една много необикновена доктрина за образуването на планетите.

Обектът на проучването е планетата AB Aurigae b – газов колос, ситуиран на към 531 светлинни години от нашето Слънце. Той е на едвам 2 млн. години. Учените знаят, че газовите и скалистите светове се образуват от материал, събран в така наречен околозвезден диск.

По всичко проличава обаче, че поради своя размер и местонахождение AB Aurigae b опровергава някои открити теории, свързани с механиките на планетарното формиране. Нещо повече, съгласно откривателите, които откриват тази екзопланета, тя, наподобява, поддържа така наречен „ неустойчивост на диска “ – необикновена доктрина за образуването на планети, описвана като „ интензивна и стихийна “.

Преобладаващата доктрина за образуването на юпитероподобните планети е тази за " възходящо развиване ". Докато орбитират своята звезда, те последователно усилват своето в началото малко каменисто планетарно ядро посредством прибавяне и обединение на от ден на ден материали и газове в матричния диск.

AB Aurigae b орбитира своята звезда на почти 13,8 милиарда км (т.е. почти двойно по-голямо разстояние, в сравнение с се намира Плутон по отношение на нашето Слънце). На фона на това учените биха очаквали, че тази AB Aurigae b ще се образува за извънредно дълъг интервал от време. Протопланетата обаче към този момент е 9 пъти по-масивна от Юпитер и е много млада. Ето за какво най-вероятното пояснение е, че тя се образува чрез механизъм на „ неустойчивост на диска “. Това е развой вид " отгоре-надолу ", който противопоставен на гореспоменатото „ възходящо развиване “. При него първичният огромен диск към родителската звезда се охлажда и гравитацията го разчупва на едно или повече протопланетни части - нещо, което наподобява се е случило и с AB Aurigae b.

За да доближат до заключението, че тази екзопланета се образува по различния способ, откривателите съпоставят данни от фотографията на AB Aurigae b, направена от телескопа „ Хъбъл “, с информация, събрана от наземния телескоп „ Субару “ в Хавай.

" Новото изобретение е мощна индикация, че някои планети газови колоси биха могли да се образуват посредством механизъм на неустойчивост на диска ", сподели Алън Бос от Научния институт Карнеги във Вашингтон.

Източник: Space.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР