Космическият телескоп „Хъбъл“ улови невероятна гледка в небето - гравитационна

...
Космическият телескоп „Хъбъл“ улови невероятна гледка в небето - гравитационна
Коментари Харесай

Съвършен Пръстен на Айнщайн засне Хъбъл

Космическият телескоп „ Хъбъл “ улови невероятна панорама в небето - гравитационна леща, която е идеален образец за Пръстена на Айнщайн.

Официалното име на това астрономическо събитие е GAL-CLUS-022058s.

Според " Юнивърс Тудей ", този феномен, прочут още като гравитационна леща, наподобява на пръстен от разтопен метал и това е клъстер, в който светлината на извънредно далечна вселена огъва доста по-близък набор от галактики. Явление, заради което можем да забележим обекти, невидими за нас.

Едно от преимуществата на гравитационната леща е, че учените могат да учат надалеч по-добре далечни галактики, които не бихме могли да забележим по различен метод. Галактиките наоколо работят като естествени галактически лещи, извивайки пътеките на светлината с помощта на тяхната гравитация.

Според, този новооткрит GAL-CLUS-022058 е най-големият Пръстен на Айнщайн, откриван в миналото в нашата галактика. Явлението е кръстено на Алберт Айнщайн, защото в правилата на неговата Обща доктрина на относителността е заложено, че такива гравитационни лещи съществуват. Той разказва в елементи по какъв начин гравитацията към солиден обект – като да вземем за пример космически клъстер или черна дупка, огъва пространството към себе си и отклонява светлинните лъчи. Това води до деформиране на облика на другата вселена - източника на светлина. За пръв път гравитационна леща е следена през 1979 година
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР