Космическият телескоп Джеймс Уеб забеляза две скрити досега звезди в

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб забеляза две скрити досега звезди в
Коментари Харесай

Джеймс Уеб разкри мистерията на мъглявина, обгърнала умираща звезда

Космическият телескоп " Джеймс Уеб " видя две скрити до момента звезди в мъглявината Южен пръстен, обграждаща звезда в края на живота й, съобщи Агенция Франс Прес.

Едно от първите открития на апарата е направено с помощта на наблюдения, осъществени с изключителна точност.

Тази странна мъгливост, ситуирана в Млечния път, на към 2000 светлинни години от Слънчевата система, е великански облак от газ и прахуляк, изхвърлени от умираща звезда.

В центъра обаче остава сърцето й - бяло джудже, извънредно гореща и доста дребна звезда, която мъчно се вижда непосредствено, само че наличието й може да се разпознае с помощта на оранжевите пръстени към нея, следи от материята, която е изхвърлена. След няколко милиарда години Слънцето би трябвало да има същата орис като голям брой други звезди.

Източник: NASA/ESA/CSA/STScI

За разлика от Слънцето, което ще почине единствено, бялото джудже в сърцето на мъглявината Южен пръстен има придружители. Досега учените разполагаха данни за така наречен звезда компаньон, която е по-лесна за наблюдаване от бялото джудже, защото се намира в разцвета на живота си. Точно такава звезда е най-ярката в центъра на прашния диск на фотосите, направени от телескопа " Джеймс Уеб ", който от това лято работи на 1,5 милиона километра от Земята.

Това обаче не направи допустимо намирането на пояснение за " нетипичната " конструкция на мъглявината, споделя пред AФП Филип Амрам от лабораторията по астрофизика в Марсилия. Той е един от създателите на проучването, оповестено в изданието " Нейчър астронъми ". В него се прави подробен  разбор на последните наблюдения, осъществени от телескопа, написа Българска телеграфна агенция.  " След откриването ѝ... се чудим за какво мъглявината има странна форма, която не е напълно сферична ", а по-скоро удължена, споделя още Филип Амрам. 

Наблюденията на " Джеймс Уеб " обаче обясняват мистерията: с помощта на инфрачервения набор, в който работят инструментите на телескопа, е открито доказателство за наличието на най-малко две други звезди в мъглявината.

Те са ситуирани в центъра й, чийто диаметър е равностоен на 1500 пъти дистанцията от Слънцето до Плутон. По-далеч са от бялото джудже, в сравнение с от звездата компаньон, само че като цяло четирите са задоволително близо една до друга, с цел да си взаимодействат.

След това поражда " продан на сила " сред тази група звезди, които оформят структурата на мъглявината, споделя астрофизикът. Това в последна сметка би обяснило необичайния й тип.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР