Космическият апарат ИнСайт“ на NASA прекара последните няколко години (почти

...
Космическият апарат ИнСайт“ на NASA прекара последните няколко години (почти
Коментари Харесай

За първи път създадоха детайлна карта на вътрешната структура на Марс

Космическият уред „ ИнСайт “ на NASA прекара последните няколко години (почти буквално) с ухо, прилепено към марсианската повърхнина. Неговият съвременен сеизмометър записваше локалните трусове, които след това бяха употребявани от учените, с цел да извършат първите директни измервания на интериора на планета, друга от Земята.

Научният труд е оповестен в три разнообразни елементи в Science (тук, тук и тук), които се концентрират надлежно върху кората, мантията и ядрото на планетата. За момента данните не разрешават на учените да добият цялостна визия за Червената планета, само че проучването ни дава основни рамки във връзка с нещата, които се случват под прашната ръждива почва. Тези научни писания уголемяват познанията ни за Марс – както за неговото настояще, по този начин и за предишното му.

„ Сега благодарение на сеизмологичните измервания за първи път можем да сложим рамки на дебелината на кората на мястото, където „ ИнСайт “ се е приземил, и – употребявайки  предишните данни за гравитацията и топографията – ние картографирахме дебелината на гората из целия Марс. Това е нещо, което откривателите чакат от десетилетия наред “, споделя доктор Бригит Кнапмайер-Ендрун от Кьолнския университет, един от водещите създатели.

Екипът акцентира по какъв начин сегашните данни поддържат два модела. Или кората е тънка и е формирана от два пласта – шуплест, който евентуално е химически изменен, и слой на по-голяма дълбочина, който е по-близък до истинския състав; или става дума за три пласта. В първия сюжети кората под “ИнСайт “ е доста по-тънка, в сравнение с допускаме – към 20 км, а при втория – евентуално е 20 пъти по-дебела от това.

В световен проект учените чакат кората да е дебела сред 24 и 72 км и евентуално е обогатена с радиоактивни детайли, които в допълнение нагряват района за сметка на интериора на планетата. Екипът също така твърди, че литосферата, горният слой на планетата, е извънредно пълен – към 500 км (два пъти повече от този на нашата планета). Това е едно от евентуалните пояснения за какво Марс, за разлика от Земята (и евентуално частично – Венера) в никакъв случай не е имал тектоника на плочите.

Дълбоко в недрата на планетата откриваме нейната тога. На Марс тя е еднопластова (земната е двупластова). Нискочестотните марсоземетресения ни разрешават да научим повече за нейните свойства на дълбочина до 800 км (т.е. почти половината от мантията). Съставът ѝ е подобен с мантията на Земята – тя е богата на оливин, само че до избран миг. Структурите, които откриваме в дълбините на нашата тога, не се срещат в тази на Марс, защото Червената планета не доближава наляганията, които следим тук. И повода за това се крие в ядрото.

Данните на „ ИнСайт “ демонстрират, че ядрото е доста по-голямо, в сравнение с предполагахме – с радиус от 1830 км. Изследването също по този начин удостоверява, че то е течно – нещо, което подозирахме от известно време, само че за което нямахме доказателства. Освен това данните сочат, че най-вътрешният район на Марс се отличава с много изненадваща комбинация. Оказва се, че той е по-малко солиден, в сравнение с си мислехме, което допуска, че в разтопените желязо и никел има и по-леки детайли, които понижават плътността.

„ Това е нещо, което постанова много ограничавания, свързани с групировката на Марс. За да може да е натрупала толкоз огромни количества леки детайли като сяра, въглерод, О2 и водород в своето ядро, планетата най-вероятно се е образувала доста рано. Може би даже в миг, в който слънчевата мъгливост към момента е съществувала. Случаят със Земята не е подобен – нашата планета се е формирала по-късно “, сподели доктор Амир Кан от Швейцарският федерален софтуерен институт в Цюрих, още един от главните създатели на научния труд.

Не е ясно дали Марс е има по-малко твърдо вътрешно ядро, само че учените имат намерение да схванат. „ ИнСайт “ ще продължи да събира информация до декември 2022-ра, като една от главните цел е да се стеснят към този момент поставените рамки. Има и доста други мистерии, които би трябвало да разплетем. Една от тях е какво провокира мощните трусове, засечени от Cerberus Fossae.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР