Космически за времето си заплати получавали агентите на турската мрежа,

...
Космически за времето си заплати получавали агентите на турската мрежа,
Коментари Харесай

ШПИОНОМАНИЯ: Топ агентите на Османската империя гонели Левски

Космически за времето си заплати получавали сътрудниците на турската мрежа, които дебнели Васил Левски. Разкритието направи един от най-големите откриватели на Апостола на свободата проф. Пламен Митев в подкаста на „ Стандарт ”. 

Проф. Митев хвърли светлина върху новите документи от Османския списък. На въпроса имало ли е българи и даже съидейници на Левски в турската информаторска мрежа проф. Митев изясни: „ Това е огромната загадка за нас, историците. Защото и в новите, само че и в други документи се вижда, че има българи, които са употребявани за сътрудници.

Ние знаем имената на някои от тези сътрудници, още преди да открием новите документи в Османския списък в Истанбул ”.

Става дума за техните псевдоними. Те се цитират в разнообразни телеграми, които си разменят шефовете на санджаците в Дунавския вилает. Но по-важното е, че в  доклад от 16 септември 1872 година, Хамди паша желае утвърждението на великия везир за разпределяне на спомагателни средства за финансиране на активността на сътрудниците – в това число сътрудници под прикритие, разкри проф. Пламен Митев.

И великият везир Рушди паша се съгласява да се изплащат суми до 3000 гроша месечно на всеки сътрудник. А при положение, че подаде скъпа информация, може да получава доста по-голяма парична премия.

Проф. Пламен Митев даде и съпоставяне, което да изясни какъв брой високо заплащане е било това.

Годишната заплатата на едни от най-хубавите ни учители - от ранга на Ботьо Петков, на Сава Филаретов, на Добри Чинтулов, се е движела сред 10 и 12 000 гроша.  А тези сътрудници са получавали 3000 гроша на месец, в случай, че в случай че дадат скъпа информация, са можели да получат и повече.

Проф. Пламен Митев призна, че за него като потрес е пристигнала информацията от новите документи, съгласно която турските управляващи са се сдобили с две писма на Любен Каравелов, които са изпратени до Васил Левски, преди той да ги получи. Хамди паша даже осведоми великия везир, че са съумели да придобият двете писма – да ги преведат на турски и да ги върнат на куриера и по-късно те попадат в ръцете на Васил Левски.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР