Космически кораб на NASA току-що откри гигантска дупка, пълзяща по

...
Космически кораб на NASA току-що откри гигантска дупка, пълзяща по
Коментари Харесай

NASA току-що откри огромна растяща дупка на повърхността на Слънцето

Космически транспортен съд на NASA преди малко откри гигантска дупка, пълзяща по повърхността на Слънцето. Звучи като рецепта за апокалиптичен блокбъстър – Слънцето постепенно бива погълнато от мрак, което хвърля нашата планета в леден, мрачен призрачен сън. Но тази дупка не е мотив за суматоха.

Тя се назовава коронална дупка – астрономически феномен, който се появява в слънчевата атмосфера (короната) понякога.

Тези дупки, както показва NASA, бележат места с ниска компактност, където магнитното поле на Слънцето се отваря свободно към междупланетното пространство, позволявайки на горещия материал от короната да се устреми на открито. Затова в тези области има доста по-малко гореща плазма от техните по-ярки покрайнини, заради което наподобяват като тъмни, пълзящи дупки.

С помощта на серия от фотоси, оповестени от NASA, Том Юлсман от блога ImaGeo основава къса анимация, показваща солидната дупка.

„ Короналните дупки са източник на високоскоростни ветрове от слънчеви частици, които струят от Слънцето три пъти по-бързо от ветровете на други места. ” - оповестява NASA. Те могат да заемат към четвърт от повърхността на Слънцето.

Въпреки че една коронална дупка на Слънцето не е сигнал за края на света, тя може да докара до голям брой неприятни проблеми на Земята.

Слънчевите ветрове от короната могат да образуват слънчеви стихии, които да нарушат сателитните и радио информационни системи.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР