Корпусът на строящия се в Русия най-мощен многоцелеви изследователски реактор

...
Корпусът на строящия се в Русия най-мощен многоцелеви изследователски реактор
Коментари Харесай

Корпусът на най-мощния в света научен реактор ще бъде готов тази година

Корпусът на строящия се в Русия най-мощен многоцелеви проучвателен реактор на бързи неутрони – МБИР, тази година ще бъде изпратен на Научно-изследователския институт за атомни реактори (НИИАР). Той се строи от предприятието на „ АЕМ-технологии “ - „ Атоммаш “ във Волгодонск.

„ МБИР е кардинално нов план, който на всеки стадий изисква особено внимание при изработването и контролните интервенции. Миналата година сполучливо завършихме производството на всички детайли. Сега ни следва да създадем контролното сглобяване и корпусът ще бъде подготвен за изпращане “, съобщи генералният шеф на „ АЕМ –технологии “ Игор Котов, представен от РИА Новости.

Реактор МБИР с топлинна мощ от 150 мегавата се построява на площадката на НИИАР в съветския Димитровград. Въвеждането му в употреба е планувано за 2028 година. Смята се, че МБИР ще обезпечи на атомната промишленост модерна и софтуерно усъвършенствана изследователска инфраструктура за половин век напред.

Уникалните му механически характерности ще разрешат да се решат доста проучвателен задания за основаване на нови, конкурентоспособни и безвредни нуклеарни съоръжения, включително и реактори на бързи неутрони за затваряне на горивния цикъл. При това, времето за проучвания в новия реактор ще бъде понижено няколко пъти. Предвижда се въз основата на МБИР да бъде основан интернационален център, в границите на който задгранични експерти ще организират нужните им опити.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР