Коронавирусът се отразява значително на животозастраховането, посочват от Асоциацията на

...
Коронавирусът се отразява значително на животозастраховането, посочват от Асоциацията на
Коментари Харесай

Голям скок на обезщетенията по застраховки Живот

Коронавирусът се отразява доста на животозастраховането, показват от Асоциацията на българските застрахователи (АЗБ). Компаниите в сектора регистрират скок от 50% на изплатените компенсации по застраховки " Живот " през първото полугодие на тази година спрямо предпандемичната 2019 година Спрямо първото полугодие на 2020 година растежът е 27%.

За тази година в интервала януари-юни изплатените вреди в животостраховането са за 122 млн. лева, демонстрира статистиката на Комисията за финансов контрол. На двегодишна база през юни растежът им е бил 45%, а през февруари е достигнал 60%.

От АЗБ напомнят още, че през предходната година животозастраховането е отчело голям спад вследствие на пандемичната обстановка, само че през тази година към този момент се вижда забележителен растеж на приходите. Темпът е изпреварващ по отношение на общото обезпечаване, което е относително рядка обстановка за българския пазар, споделят от сектора. Към юни 2021 година премийният доход в животозастраховането доближава 296 млн., което е 30,2% повишаване за една година. Все отново растежът на приходите е надалеч по-скромен от разноските по отношение на изплатените вреди от началото на пандемията, показват от сектора.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Въздействието на фактора „ ковид “ и понижен...

Най-значително се усилва премийният доход – с цели 133% – на застраховките " Живот ", свързани с капиталов фонд. Събраните награди по този вид застраховки възлизат на близо 113 млн. лева – близо 2,5 пъти повече спрямо юни 2019 година, когато премийният доход е бил 46 млн. лева Застрахователите регистрират, че съществена заслуга за повишения интерес към този вид застраховки имат нулевите и даже негативни лихви по депозитите. Спестителите търсят опция на неизгодните банкови сметки.

В същото време би трябвало да се регистрира и заслугата на повишеното кредитиране, тъй като съвсем всички банки обвързват отпущането и на най-ниските заеми със подписване на застраховка " Живот ".

Повишен е ползата и към здравните застраховки, показват от АБЗ. По линия на застраховка " Заболяване " за първото полугодие премийният доход е над 42 млн. лева - с 8% по-висок отпреди година.


Общо Застраховане

По линия на най-масовите автомобилни застраховки се регистрира растеж на премийния доход от 6,1% на " Гражданска отговорност ", като събраните награди са 583 млн. лева При " Каско " приходите са с 9,6% повече до 352 млн. лева Заедно с това обаче се вижда и изпреварващ растеж при изплатените компенсации по вреди по автомобилни застраховки. За Гражданско отделение този растеж е 8% по отношение на същия интервал на 2020 година

Пазарът на общото обезпечаване като цяло е повишен с 9,7% на годишна база, най-високият за последните 12 месеца. Към юни премийният доход е в размер на 1.338 милиарда лева, а изплатените компенсации са 526 млн. лева, като изменението на годишна база е 5,3%.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР