Сцена от филма Мисията невъзможна“ е вдъхновила най-новото изобретение на

...
Сцена от филма Мисията невъзможна“ е вдъхновила най-новото изобретение на
Коментари Харесай

Батерия на умни контактни лещи ще може да се зарежда от сълзи

Сцена от кино лентата „ Мисията невъзможна “ е въодушевила най-новото откритие на учения Лий Сок У: батерия за умни контактни лещи.

Това признава самият той, цитирайки сюжета на четвъртия филм от поредицата, в който сътрудникът носи контактни лещи, способни да разпознават лица.

Лий желае да ги трансформира в действителност.

 

„ Мислех си: Какво мога да направя в региона на умните контактни лещи? “, изяснява китайският доцент пред CNBC.

 

Експертният опит на Лий в региона на съставените елементи на батериите служи като насочна точка за навлизането в региона на носимите технологии. Осъзнава, че умните контактни лещи ще се нуждаят от безвредни и компактни акумулатори, които ще имат решаващо значение за напредъка в развиването на тези устройства.

 

Самите контактни лещи са извънредно тънки - 0,5 мм, заради което размерът и гъвкавостта на батериите за тях са основни за попречване на дискомфорта.

 

„ Дебелината на нашата батерия е към 0,2 мм, което е към два пъти повече от дебелината на човешкия косъм “, споделя Лий.

 

Ученият и екипът му изобретяват батерия, която може да се зарежда с биосъвместим физиологичен разтвор като опция на литиево-йонните акумулатори, които съдържат запалими материали.

 

Тя може да се зарежда по стандартен способ с проводници или по химически способ.

 

Батерията е покрита с глюкоза и когато бъде потопена във физиологичен разтвор, глюкозата реагира с натриевите и хлоридните йони, с цел да я зареди. След осем часа химическо зареждане батерията може да доближи 80 % от цялостния си потенциал. След това може да се употребява няколко часа денем.

 

Съществува обаче и различен необикновен метод за зареждане.

„ Слъзният разтвор съдържа и глюкоза. Това значи, че до момента в който носите контактната леща, сълзите ви също могат да зареждат батерията “, споделя Лий и добавя: в случай че плачете повече, тогава ще зареждате батерията.

 

Понастоящем потенциалът и напрежението на батерията към момента са доста ниски. При потребление на двата метода тя може да създаде напрежение единствено към 0,3V - 0,6V. Стандартното напрежение за една батерия АА е 1,5 V.

 

На този стадий тази мощ е незадоволителна за зареждане на вместилище за данни или връзка с интернет, само че екипът работи за развиване на спецификациите. Потенциалният им сътрудник е в региона на опазването на здравето.

 

„ Ние използваме глюкозата като биогориво. Има доста пациенти с диабет, които ревизират равнището на глюкозата си всеки ден. Проучихме по какъв начин можем да открием равнището на глюкозата, до момента в който потребителят носи контактната леща “, добавя Лий.

 

Въпреки евентуалните вероятности на нововъведението, ученият счита, че разноските би трябвало да са ниски, като се има поради потенциалът на батериите.

 

„ След като се премине към доста сериозна комерсиализация, цената на батерията би трябвало да е единствено няколко $. “, добавя той.

 

Инфо: Профит.бг

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР