Започна разпределянето на необходимите материали за безпроблемното протичане на изборите

...
</TD
>Започна разпределянето на необходимите материали за безпроблемното протичане на изборите
Коментари Харесай

Започна разпределянето по секции на изборните книжа, бюлетините и машините за утрешния вот в Русенско

Започна разпределянето на нужните материали за безпроблемното протичане на изборите на следващия ден по всички 337 секции в Русенско. В този миг секционните изборни комисии /СИК/ одобряват изборните бумаги, бюлетините и машините за утрешния избор по график, оповестиха от регионалната администрация.

Процесът е проведен в няколко лъча, като задачата е той да завърши в общините от района до 18.00 часа довечера, когато се чака всички секции да бъдат запечатани. Припомняме, че в 289 от 337-те формирани секции в региона ще се гласоподава машинно. От упоменатия брой секции в региона 6 са спомагателни, а 7 са преносими.

Секциите по общини са разпределени както следва: в Борово 10, като в 8 от тях ще може да се гласоподава машинно. В Бяла секциите са общо 26, като две от тях са в Многопрофилната болница за интензивно лекуване " Юлия Вревска “ и в Държавната психиатрична болница. Има и една преносима секция, а машинен избор ще може да се упражни в 15 секции. Във Ветово секциите са 23, от които 2 са преносимите. Там машинен избор ще има в общо 19 секции. В Две могили секциите са 15. Електронно ще може да се гласоподава в 11 от тях. В Иваново секциите са 18, като машинен избор ще има в 12 от тях.

Очаквано в Русе секциите са най-вече – 217. В 203 от секциите в община Русе ще може да се гласоподава машинно. В броя от 217 секции влизат три преносими и четири спомагателни в двете академични лечебни заведения " Канев “ и " Медика “, както и в ареста, а също и в Центъра за психологично здраве.

В Сливо поле секциите са 17, като в 15 гласоподавателите ще могат да упражнят машинно правото си на избор. На територията на община Ценово има разкрити 11 секции, като 1 от тях е преносима. В шест от секциите може да се гласоподава с машина. За секциите с опция за електронно гласоподаване са обезпечени по три ролки от профилираната хартия за бюлетини от машинно гласоподаване. Предвидена е и запаса. Колкото до хартиените бюлетини, техният брой е 394 300. 193 700 от бюлетините са предопределени за изборите за Европейски парламент. Останалите 200 600 са за народни представители.

По последни данни от ЦИК жителите на региона, имащи право да упражнят вота си на предварителните избори за народни представители са 198 917, а броят на гласоподавателите за евроизборите в района е 192 492 души. Най-много бюлетини бяха обезпечени за най-голямата община – Русе, 142 600 за народни представители, а за Европарламент – 135 700.

Общият брой на гласоподавателите в община Русе за предварителния парламентарен избор е 142 127 души, а за Европарламент – 138 567. Най-малко гласоподаватели и за двата вота има в община Ценово. Съответно 4246 за парламент и 4213 за евродепутати. Там ще бъдат разпределени общо 9000 бюлетини, по 4500 за всеки от двата типа избори. В секциите с над 300 гласоподаватели вотът ще се организира както на хартия, по този начин и посредством машини за електронно гласоподаване. Начинът за гласоподаване зависи от желанието на гласоподавателя, само че има изключение в случаите, когато гласоподавателят няма право да гласоподава на един от двата избора. Тогава той наложително гласоподава с хартиена бюлетина за вота, до който е позволен. Хартиени бюлетини ще се употребяват наложително в секциите с под 300 души. В преносимите секции ще се гласоподава също с хартиени бюлетини.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР