Коронавирусът, предизвикващ COVID-19, беше разкрит, идентифициран и проучен месеци след

...
Коронавирусът, предизвикващ COVID-19, беше разкрит, идентифициран и проучен месеци след
Коментари Харесай

Инфекциите убийци, които са тормозили света

Коронавирусът, пораждащ COVID-19, беше оголен, разпознат и изследван месеци след започването на пандемията. И макар че към момента лекарите откриват нови признаци и обстоятелства за самото заболяване, то причинителят му е напълно явен.

Не по този начин обаче стоят нещата с редица ужасни заразни болести от предишното, чиито причинители остават тайнственост, написа Монитор.

Мистерията с изобилното потене

В края на XV век в Англия, а по-късно и на други места в Европа, хора внезапно стартират да се разболяват от страшна болест. Първите признаци са студени тръпки, главоболие и болки в крайниците и раменете. В рамките на часове стартира интензивно потене. А след ден половината от заболелите умират. Заболяването оказва се като „ потна болест ”. За последно случаи в Англия са документирани през 1578 година

Едрата шарка

Колонизирането на Америка от европейците стартира с талази от инфекциозни заболявания, които убиват милиони хора от локалното население. Общоприето е, че най-смъртоносната от тези болести е била едрата шарка.

Според Франсиско Ернандес де Толедо, доктор, станал очевидец на болестта през 1576 година, признаците включвали висока температура, мощно главоболие, световъртеж, черен език, тъмна урина, дизентерия, мощна болежка в корема и гърдите и щедро кървене от носа, очите и устата, като гибелта нормално настъпвала в границите на 3 до 4 дни. Причинителят не е прочут, макар че нови изследвания допускат, че може да става въпрос за бактерия от рода Салмонела.

Все още не е ясно какъв патоген е причинявал тази болест. Има теории като рецидивираща тресчица, незнаен тип хантавирус, бактерии, пренасяни от кърлежи.

Летаргичен енцефалит

По времето на Първата международна война и в разгара на пандемията от Испански грип се появява озадачаваща зараза от неврологично заболяване. Между 1915 година и 1928 година огнища на това положение са документирани по целия свят. То оказва се в медицината като латентен енцефалит.

Неговите признаци включват тресчица, двойно виждане, главоболие и възходящо възприятие на унесеност. В тежките случаи хората изпадат в кома, от която в никакъв случай не се разсънват, а оживелите постоянно остават с продължителни неврологични проблеми.

Теориите за причинителя включват отрови, следствията от грипа върху мозъка или автоимунен отговор, който се демонстрира след инфекции. Но точната причина за заболяването и до момента остава тайнственост.

.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР