Коронавирусът парализира световната икономика. Брутният вътрешен продукт (БВП) в света

...
Коронавирусът парализира световната икономика. Брутният вътрешен продукт (БВП) в света
Коментари Харесай

Печелившите и губещите в световната икономика през 2021 г.

Коронавирусът сковава международната стопанска система. Брутният вътрешен артикул (БВП) в света претърпя най-големия си спад от края на Втората международна война през 2020 година, милиони останаха безработни или работните им места бяха спрени, а държавните управления инжектираха трилиони долари в стопанските системи си, с цел да предотвратят спомагателни вреди.

Възстановяването през 2021 година обаче е мощно нестабилно. Китайската стопанска система още веднъж пораства мощно, само че доста от най-богатите страни в света може да не се възстановят изцяло до 2022 година, като се има поради ранна оценка, проучва BBC Mundo.

Неравенството също е необятно публикувано. Докато 651-те американски милиардери са нараснали чистото си благосъстояние с 30% до 4 трлн. $, 250 милиона души в разрастващите се страни могат да се сблъскат с безспорна беднотия и до половината от работната мощ в света може да са изгубили средствата си за оцеляване...

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Пандемията от ковид ще докара до утежняване в стандарта...

Скоростта, с която пандемията може да бъде овладяна, ще повлияе доста на резултатите от стопанската система по целия свят. В конкуренцията сред и имунизациите, ранната победа никога не е обезпечена.

Дори богатите страни, които са закупили най-вече налични ваксини, може да не съумеят да имунизират задоволително хора, с цел да основат бленувания стаден имунитет до края на 2021 година В разрастващите се страни, където имунизациите нормално са в дефицит, се чака вирусът да се популяризира в допълнение.

Печелившите от рецесията

Най-големите спечелили евентуално ще бъдат страни като Китай и Южна Корея, които съумяха да подтиснат вируса по- рано., над два пъти повече от най-успешните западни страни даже преди пандемията.

Китайската стопанска система, движена от износа си, се е възползвала от блокирането в западните страни. Западното търсене на услуги като развлечения и пътувания може да е намаляло, само че търсенето на битови потребителски артикули и медицински консумативи се е нараснало.

А китайският експорт за Съединени американски щати е достигнал рекордни равнища макар високите мита, наложени от администрацията на Тръмп.

Китай също по този начин уголемява своето икономическо въздействие в цяла Азия, с нова зона за свободна търговия в Тихия океан и големи инфраструктурни планове по своите търговски пътища към Европа и Африка.

Инвестира в усъвършенствани технологии, с цел да понижи зависимостта си от западните вериги за доставки на съставни елементи като полупроводници.

Китай към този момент може да изпревари Съединени американски щати като най-голямата стопанска система в света до 5 години, два пъти по-бързо от плануваното по-рано.

Губещите

За богатите страни като Съединени американски щати, Англия и тези от континентална Европа вероятностите са по-малко розови. След къси възобновявания през лятото на 2020 година стопанските системи им стопираха. Това беше провокирано както от втората вълна на пандемията, по този начин и от блокирането.

Например в Съединени американски щати работните места и растежът директно зависеха от развиването на пандемията, а другите браншове пострадаха неравномерно, когато доверието на бизнеса и потребителите спадна.

Дори и с известно възобновяване през идната година, тези стопански системи се чака да бъдат с 5% по-малки през 2022 година, в сравнение с в случай че рецесията не беше настъпила.



Въпреки това, най-големите губещи през 2021 година евентуално ще бъдат разрастващите се страни. Липсват им както финансови запаси за закупуване на задоволително ваксини, по този начин и публичните здравни системи за лекуване на огромен брой инфектирани пациенти. Нито могат да си разрешат големите държавни дотации, които са предотвратили всеобщата безработица в Европа и Съединени американски щати.

Отчитайки, че търсенето на суровините им е парализирано от рецесията на Запад и слабата помощ от богатите страни за облекчение на големите им задължения, те не могат да си разрешат спомагателни блокади.

Дори бързо разрастващите се страни като Бразилия, Индия и Южна Африка са изправени пред сложни времена. Например Южна Африка не дава отговор на условията за приемане на ваксини по програмата COVAX за доста небогати страни, само че не е в положение да закупи ваксини от пазара, макар че ги създава на локално равнище за западните фармацевтични компании.



Преди това тези страни имаха възходяща междинна класа; в този момент доста милиони работещи небогати ще бъдат принудени да се върнат в селата си и градските сиромашки квартали заради липса на благоприятни условия за работа, изправени пред голяма беднотия и даже апетит.

Новото разделяне

Икономическите резултати от пандемията са доста разнообразни в обществото.

Тези, които работят на цялостен работен ден, постоянно на високо платени работни места, и могат да работят от у дома, са натрупали обилни спестявания, защото имат по-малко благоприятни условия за харчене на извоюваното.

Много богатите, изключително в Съединени американски щати, са се възползвали от голям растеж на фондовия пазар, провокиран от съумелите по време на пандемията, като Amazon, Netflix и Zoom и тази наклонност евентуално ще продължи.



Големият въпрос за стопанската система е дали през идната година хората със сигурни работни места и високи приходи ще се върнат към предходните си модели на харчене, или ще запазят спестяванията си в изискванията на продължаваща неустановеност.

И назад, доста от тези, които са изгубили работа или бизнес, или са били съкратени, дали ще имат компликации да си намерят нова работа или да се върнат към предходните си равнища на приходи, изключително като се има поради, че браншове с ниски заплати - като търговията на дребно и хотелиерството - е малко евентуално изцяло се възвръщат след пандемията.

Тази група включва доста младежи, дами и представители на етнически малцинства.

Неравенството може да се усили, защото богатите държавни управления понижават големите дотации, които са ползвали, с цел да задържат доста служащи или с преустановен контракт.



Британският финансов министър Риши Сунак даде ясни сигнали за това желание в своя обзор на разноските през ноември.

В Съединени американски щати политическият застой при спомагателните разноски за помощ беше позволен едвам в последния миг и републиканците в този момент евентуално ще се опитат да минимизират разноските на администрацията на Байдън макар големите разноски през ръководството на Тръмп.

Европа преди малко реализира невиждано съглашение за даване на финансирана от Европейски Съюз помощ на най-силно засегнатите от пандемията държави-членки, само че напрежението към обсега на пакета и получателите евентуално ще продължи.

Сътрудничеството би могло да улесни адаптирането към пост-пандемичния свят. Но интернационалното съдействие по време на пандемията беше едва и икономическото напрежение в допълнение подкопа световния ангажимент за свободна търговия, което не е положително начало за Brexit във Англия.

В народен проект преразпределението на благосъстоянието и приходите посредством може да даде на западните държавни управления повече запаси за справяне с жертвите на пандемията, само че това ще бъде политически мъчно в една продължаваща криза.

Социалните безредици бяха разследване от предходни пандемии. Дано този път намерим мъдростта да се оправим с огромните неравенства, разкрити от COVID-19, и да изградим по-справедлив свят.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР