Корона кризата постави редица сектори от икономиката в тежък нокдаун.

...
Корона кризата постави редица сектори от икономиката в тежък нокдаун.
Коментари Харесай

Последно раздаване от ГЕРБ: 1,1 млрд по обществени поръчки з...

Корона рецесията сложи редица браншове от стопанската система в тежък нокдаун. Тенденцията демонстрира навсякъде стесняване на пазарите и оборотите. Докато частният бизнес втора година стяга коланите, с цел да оцелее, държавните разходи порастват. В последните три месеца на кабинета " Борисов 3 " разноските нарастват доста по отношение на същия интервал на 2020 година, когато никой още не говореше за рецесия. Голяма част от парите са ориентирани към частния бранш, който обаче би трябвало ясно да помни кой е раздавал частите.

Близо 1,1 милиарда лв. потеглят от страната към частния бранш единствено по контракти, подписани от 1 януари до 31 март тази година. Това демонстрира информация на " Марица " в Агенцията за публичните поръчки /АОП/. Средствата са разпределени в 4473 поръчки. В сумата не влизат други 765,7 млн. лв., отпуснати непосредствено на държавната " Автомагистрали " посредством актуализацията на бюджета за 2020 година



За съпоставяне - през първото тримесечие на предходната година оповестените публични поръчки са едвам 46 на обща стойност 27,7 млн. лв. без Данък добавена стойност. Сметките демонстрират, че растежът в контрактуваните средства е 40 пъти.

Кои са най-големите възложители

В последните 3 месеца на кабинета " Борисов 3 " най-скъпите поръчки е упълномощило Министерството на финансите /107 млн. лева/, следвано от АЕЦ Козлудуй (68,6 млн. лева). Държавния ВиК холдинг с две от юридическите си форми - ООД и ЕООД, е упълномощил поръчки на обща стойност 83,9 млн. лв.. В топ 10 на първото тримесечие попадат единствено две общини - Столична и Бургас, надлежно с поръчки за 55,6 млн. и 26,7 млн. лв..

Кой получава най-вече

Що се отнася до бенефициентите на държавните средства за интервала януари-март на 2021 година, в Топ 5 попадат четирима търговци на горива. Петрол, Лукойл, ОМВ и Шел са получили общо поръчки за над 400 млн. лв. от 1 януари до 31 март. След тях с близо 90 млн. лв. се подрежда строителната компания ВДХ АД. При изпълнителите с огромни поръчки четем имената на две пловдивски компании - " Автобусни транспорти Пловдив " ЕООД и " Автотранс - 2000 " ООД. Двете компании са спечелили поръчки за близо 22,9 млн. лв. без Данък добавена стойност от началото на тази година.

Държавните институции работят неуморно

Статистиката демонстрира, че за цялата 2020 година са оповестени 8332 публични поръчки, до момента в който единствено за първото тримесечие на тази година имаме 5429. При подписаните контракти пък, единствено за три месеца имаме съвсем тъждество сред настоящата и миналата година - 5568 за 12-месечен интервал на 2020 година и надлежно 4473 за първото тримесечие на 2021.

По линия на публичните поръчки през цялата 2020 година са предоставени контракти на обща стойност 2,1 милиарда лв., а единствено за първото тримесечие на тази година сумата е 1,1 милиарда лева

АПИ - първенец във възлагането

Какво и по какъв начин разпорежда Агенция " Пътна инфраструктура " /АПИ/ е мъчно да се наблюдава. През последните години АПИ се утвърди като гара разпределителна на държавните средства в качеството си на максимален възложител. Освен това, организацията има редица второстепенни възложители. Към момента оповестените поръчки от Пътната организация са на стойност над 365 млн. лв., само че по множеството от тях към момента няма определен реализатор или подписан контракт и по тази причина не влизат в статистиката на АОП. 222 млн от всички средства, които разпорежда АПИ в този интервал, са за създаване на 16 км от Автомагистрала „ Европа “.

" Автомагистрали " - държавната каца без дъно

Още по-трудно е да се наблюдава какво разпорежда на своите подизпълнители държавната компания " Автомагистрали ". В публични уебсайт на сдружението липсва каквато и да е информация за договорите му. Последната такава е от далечната 2016 година. Дружеството е длъжно да афишира публични поръчки за строителство и услуги, в случай че употребява външни компании, само че не е разгласило никакви процедури. В същото време компанията признава, че има подписани рамкови съглашения с " няколко десетки контрагенти ", които обаче отхвърлят имената им да станат обществени.

На последното съвещание на Министерски съвет предходната сряда държавното управление в оставка отпусна и 5,3 млн. лева за надграждане на Централизираната автоматизирана осведомителна система " Електронни поръчки ".

Вярваме, че тези средства ще свършат работа, с цел да станат процедурите по публичните поръчки по-прозрачни и да се постави завършек на подозренията - тъкмо в разпределението на обществените средства се разиграва най-голямата корупция в България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР