Корнелия Нинова проговори за еврото и обясни защо министрите на

...
Корнелия Нинова проговори за еврото и обясни защо министрите на
Коментари Харесай

Нинова проговори за еврото. Взе на мушка язовирите

Корнелия Нинова проговори за еврото и изясни за какво министрите на Българска социалистическа партия не поддържаха Плана за въвеждане на еврото, утвърден от кабинета в края на предходната седмица по предложение на Асен Василев. Това още веднъж стана зад тила на Народното събрание. Предния път гласуването на проекта в кабинета провокира острата реакция на Има Такъв Народ, които излязоха с парламентарна декларация. Сега 8 министри не поддържаха проекта - четиримата на Движение за права и свободи и четиримата на Има Такъв Народ.

Българска социалистическа партия не е против въвеждането на еврото у нас, само че министрите на левицата не са подкрепили проекта за влизане в еврозоната, тъй като държат първо да видят стопански разбори, разяснява вицепремиерът и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

„ Знаете нашата позиция. Не сме срещу еврото. Но бихме желали приемането му да стане след доста сериозен изчерпателен разбор върху стопанската система и приходите “, добави Нинова. Днес тя взе на мушка язовирите и стартира яки инспекции по какъв начин работят неотдавна закупените осем робота за разчистване на язовири и речни корита. Тя се включи в почистването на растителност по язовир „ Големо село “.

Машините се управляват отдалечено и са благосъстоятелност на Държавно дружество за ръководство и стопанисване на язовирите.

Започва проучване на 384 язовира и се приготвя социална поръчка за техния ремонт, сподели Нинова след инспекцията.

Стана ясно, че това е язовир от първа степен на заплаха, а по данни на изпълнителния шеф на Държавното дружество за ръководство и стопанисване на язовирите към 400 са тези, които се водят първа степен на евентуална заплаха.

" Колегите ежечасово наблюдават равнищата на всички язовири в страната. Имаме централно ръководство, където се подава информацията. Следим всичко и взимаме ограничения в точния момент ", сподели Корнелия Нинова.

" Подхождаме по напълно различен метод. Знаете, че до момента се даваха пари за ремонт на язовири на избрани компании. 500 млн. лева се наляха за ремонт на язовири ", разяснява Нинова и уточни, че все още единствено един язовир е с признат ремонт. Тя акцентира, че методът за това се трансформира напълно за да не се крадат пари и да има успеваемост от ремонтите.

" Много пари ще се дадат, като минаваме напълно през процедури на социална поръчка, бистрота, механически обзор, проучване на язовири - всичко да бъде пред очите на хората и да знаят, че парите им отиват за тяхното успокоение ", акцентира тя.

Нинова обърна внимание, че една от дилемите, които Министерство на стопанската система и промишлеността си е сложило, е да постави ред и правила в ръководството и стопанисването на язовирите и в никакъв случай да не се позволяват повече да има залети градове и села, изгубени животи и имущество на хората. Тя описа и за инспекцията си по време на почистването на язовир " Големо село ".

" Днес видяхме закупените 8 самоходни робота, които почистват стените на язовирите и дигите към реките. Установихме, че една от главните аргументи за преливания и наводнения, са непочистените корита и стените на язовирите. Машините, които закупихме, са доста ефикасни, екологични и потребни в няколко направления ", разяснява тя.

Нинова съобщи, че те са безвредни за хората, тъй като без човешко наличие, могат да се движат в наклони до 55 градуса и да преодоляват насечени терени, а масата, която отрязват - трансформират в тор, който може да се употребява за торене.

" Спестяват се доста човешки труд и старания. За язовирите, които стопанисваме, са ни нужни към 10 хиляди служащи и може би 3, 4, 5 години, с цел да се оправим с почистването им. Сега с тези 8 машини - това ще стане доста бързо. Поздравявам екипа, който създаде всичко това. Вече машините са на терен, чистим с тях, надяваме се да не допуснем надоднения, проблеми с преливане на реки най-малко от позиция на почистването на тревите и заблатяванията ", сподели още Нинова.

Вицепремиерът разясни, че тези машини са разпределени на територията на цялата страна в 8-те предприятия на Държавното предприятия за ръководство и стопанисване на язовирите, което е в Министерство на стопанската система и промишлеността.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР