Корейската култура има много особености, за които дори не подозираме

...
Корейската култура има много особености, за които дори не подозираме
Коментари Харесай

А вие имате ли нунчи?

Корейската просвета има доста особености, за които даже не подозираме – например традицията да се изпращат преди малко родилите дами, с цел да се възвръщат в специфични клиники. Списъкът с корейски самобитности не свършва дотук. Във възпитанието на всеки кореец доста значима роля играе „ нунчи “.

" Нунчи "   значи „ премерване с око “ , или финото изкуство да оценяваме мислите и възприятията на другите, което оказва помощ да се открият хармонични взаимоотношения сред хората.

Представете си, че преди малко сте получили работа в огромна компания и сте били поканени на празненство, където, несъмнено, желаете да впечатлите новите си сътрудници. На място обаче забелязвате, че всички се смеят на не изключително смешната смешка на стара дама, която в никакъв случай до момента не сте виждали. Какво ще извършите?

• Ще се намесите ли, с цел да разкажете в действителност смешна история, доста по-добра от тази, която преди малко сте чули? Вашите нови сътрудници ще я оценят!

• Ще се смеете ли с всички (въпреки че не ви е доста смешно)?

• Ще издебнете ли подобаващия миг, с цел да се визиите на старата дама, която, както вярно сте предположили, е началник на компанията?

Ако сте избрали първия вид, ще би трябвало съществено да работите върху своето нунчи. Ако сте избрали втория вид, тогава всичко е наред, вярно сте решили атмосферата, която царува в стаята и сте уловили сигнала от новите си сътрудници. Ако третият вид ви се коства най-успешен – поздравления, към този момент сте на път да овладеете силата на нунчи.

 Нунчи е корейската суперсила. Някои даже имат вяра, че корейците могат да четат мисли, макар че това от дълго време не се счита за нещо свръхестествено. Нунчи е изкуството да разпознаеш незабавно какво мисли събеседникът ти и по какъв начин се усеща. Онези, които имат добре развито нунчи, като истински барометър обновяват информацията за индивида или обстановката, като вземат поради всяка нова дума, жест или изражение на лицето, постоянно са „ включени “ в диалога и изживяват всяка секунда от него. Скоростта е най-важната характерност. Всъщност за индивида, който владее това изкуство на високо равнище, корейците в никакъв случай няма да кажат: „ Той има положително нунчи “. Вместо това ще кажат, че той има „ бързо нунчи “.

В кратковременен проект нунчи може да ни спести редица обществени провали – няма да правим нищо неприятно или неуместно, в случай че вярно се ориентираме в атмосферата, преобладаваща на мястото, където се намираме. В дълготраен проект ще ни отвори порти, за съществуването на които даже не сме подозирали, и ще ни помогне да живеем живота си по най-хубавия метод. Има един остарял корейски израз за силата на нунчи: „ Ако притежавате " бързо нунчи ", ще можете да ядете скариди даже в манастир “. За мнозина този израз може би наподобява неправилен, с изключение обаче на тези, които знаят, че в обичайните корейски будистки манастири се съблюдава строга вегетарианска диета. С други думи –  с нунчи всички закони се подчиняват на вашата воля.

Всеки човек може да стане по-щастлив, усъвършенствайки в себе си изкуството на нунчи. Не е належащо да имаме някакви привилегии или да познаваме „ верните “ хора, или да имаме впечатляващи университетски достижения. Всъщност точно заради тези аргументи корейците назовават нунчито „ преимуществото на новобранците “. Това е нашето скрито оръжие, даже в случай че с изключение на него нямаме нищо. А за тези, които са родени със златна лъжичка в устата, няма по-бърз метод да изгубят всичките си житейски бонуси, в случай че в живота им липсва нунчи.

Има и още...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР