Коренно различно преминаха консултациите за кабинет при президента Румен Радев

...
Коренно различно преминаха консултациите за кабинет при президента Румен Радев
Коментари Харесай

Срещите при Радев: 10 знака, нова формула и първи 3 задачи

Коренно друго минаха консултациите за кабинет при президента Румен Радев спрямо тези, които президентът организира преди три месеца.  Тогава Радев от една страна се държеше като „ татко ” на протестните партии – радваше се на младата „ ИТН ”, окуражаваше изкласилите „ Изправи се! Мутри вън ” и насърчаваше опитната Демократична България. От друга бе безмилостният съдник на ГЕРБ, ведрият другар на Българска социалистическа партия и общителният хазаин на Движение за права и свободи, прясно свалила доверието си от него.

Сега Румен Радев бе обраният общественик, който би трябвало да построи мостовете сред партиите, с цел да не падне страната ни в безвремието на изборната въртележка. При това би трябвало да го направи задоволително равно отдалечено от всички, с цел да се бъде упрекнат в подмолни кроежи.

10 знака дадоха срещите при Радев. Те начертаха нова формула за ръководство и сложиха първите му три задания.

1 „ ИТН ”: Коалиция – не, поддръжка да! Има Такъв Народ са подготвени с кабинета и няма да вършат взаимни отстъпки  - нито с правилата си, нито с желанията си. Премиерът и министрите ще са напълно тяхна отговорност. Коалиция няма да има, одобряват диалози и поддръжка единствено по политики. В противоположен случай са подготвени на избори когато и да е. „ От декларациите на „ Демократична България “, Изправи се БГ! Ние идваме “, значително Българска социалистическа партия, едвам е необичайно, по някои  цели и Движение за права и свободи - нещата са едни и същи за всички, без значение от обособените политически акценти. Ако успеем да стъпим на нещата, които ни сплотяват, възможностите да има кабинет са положителни. Ако не успеем, кабинет няма да има “, изясни Йорданов след диалога с Радев.

2. ГЕРБ са трайно в изолатора. „ ИТН ”, както и останалите партии на смяната, изрично отхвърлиха да беседват с хората на Борисов по каквито и да е въпроси, изключително властта. Обидени, ГЕРБерите невиждано бойкотираха консултациите при президента и не отидоха на „ Дондуков ”2. С което сбъднаха фантазията си да бъдат съпротива, само че сами се изчегъртаха от политическия живот на страната.

3. Ново отношение към Българска социалистическа партия, остарели гафове на Нинова. „ ИТН ” одобри да беседва със социалистите, което направи усещане и на самата Корнелия Нинова, изтъквайки че преди три месеца са я считали за партия на статуквото. Но непоисканото й предложение водачите да не са министър председатели, както и декларацията й, че е подготвена да разисква министри, подразниха всички. Защото ИТН от първия ден приказва за кабинет от специалисти, а не на политици, камо ли водачи. Наложи се в обществената част от останалите съвещания Радев всякога да припомня, че разговорът не е за персони, а за политики.

4. Традициите и опита на Движение за права и свободи – тил на новия кабинет. Радев неведнъж посочи, че точно дългогодишния опит на Движение за права и свободи в търсенето на разговор за възобновяване на нормалността в политиката и за възобновление на държавността ще помогне при сформирането на новото държавно управление. А програмата на Движението за ускорено икономическо развиване ще оказа помощ на страната ни да се оправи с икономическите провокации.

5. Предупрежденията от Европа. България няма време за нови избори. Европа желае от нас календарен график за преход на въглищните райони. Настоява за промяна в БЕХ, нов метод към огромните енергийни планове и правосъдна промяна. Това не може да бъде направено от служебно държавно управление, посочи президентът.

6. Съдебната промяна ще е по български модел. Демократична България ясно сподели на президента, че деликатно чете всички отчети и рецензии от Брюксел, само че има свои оферти за обезпечаване на върховенството на закона. Случайно или не чуването на Бойко Рашков и Янаки Стоилов в Народното събрание, което течеше по време на консултациите, ясно очерта голямото болшинство за смяна в пълномощията на Висш съдебен съвет и на основния прокурор. То елементарно може да стане даже конституционно.

7. Радев отхвърли управническата корона . Не, аз не съм проектант на управническа коалиция, ясно съобщи президентът.  И прикани за разговор. Настоявам този път, преди да приказваме за последващи избори, да изчерпим всички благоприятни условия на разговора, сподели президентът.  Затова и в този момент президентът няма да бърза с връчването на първия управнически мандат, с цел да може да се проведат оптимално доста диалози по задачите, целите и дилемите на бъдещото държавно управление.

8. Втори кръг договаряния. След партийните срещи на Има Такъв Народ с оставалите 4 партии в Народното събрание без ГЕРБ ще има нови диалози. Този път на експертно равнище – с цел да се стиковат целите на обособените политически сили в обща управническа стратегия.

9. Стълбът на ръководството – явен. Знаково, първата партийна съвещания бе „ ИТН ” – Демократична България. Тя очерта фундамента на ръководството. ИНТ ще носи цялата отговорност за изпълнителната власт, Демократична България ще е идейният й тил в Народното събрание. И отново знаково първите три задания, по които двете партии си стиснаха ръцете, бяха не приходи, стопанска система и План за развиване, а правосъдна промяна, счита на Висш съдебен съвет и Гешев, закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата.

10. Съвестта на властта. „ Изправи се.БГ! Ние идваме ” ясно обявиха, че ще са гласът на жителите във властта.  Те допълниха задачата за правосъдна промяна като сложиха на масата проблемите на фамилиите, борбата с монополите, заплатите и пенсиите.  А декларацията им при старта на Народното събрание, че при първия опит смяната да стане подмята, отново ще са на площада, е задоволителна, с цел да държи всеки в напрежение.



Консултациите за кабинет обрисуваха нов жанр и метод в диалозите сред политическите сили. От волята им да запазят положителния звук и да подтиснат партийното си его зависи не просто образуването на държавно управление. За първи път от повече от 10 години страната ни има късмет да бъде образувано най-голямото парламентарно болшинство – на смяната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР