Корабът Масачузетс е от класа на бързите бойни кораби Южна

...
Корабът Масачузетс е от класа на бързите бойни кораби Южна
Коментари Харесай

Бойният кораб, който изстрелва последния снаряд във Втората световна война

Корабът Масачузетс е от класа на бързите бойни кораби Южна Дакота, издигнати според рестриктивните мерки, наложени от Вашингтонския и Лондонския военноморски контракти. Както и при другите кораби в неговия клас, размерът на Масачузетс се контролира от рестриктивните мерки за тегло, само че той въпреки всичко разполага с добра бронирана отбрана и огнева мощност, което обаче води до доста стеснен транспортен съд. Независимо от това, тези плавателни съдове са едно от дребното забележителни инженерни изключения, които се пробват да реализират доста разнообразни неща едновременно и в действителност съумяват.

Пристигайки на бойното поле през 1942 година, Масачузетс продължава да служи през цялата война, завършвайки спора като бойният транспортен съд, изстрелял последния изстрел на Втората международна война. Подобно на доста други военновременни кораби, той е изведена от употреба скоро след края на войната.

 USS Massachusetts BB-59 5-12-1942 Boston Harbor

Класът Южна Дакота идва като продължение на предходния клас Северна Каролина, който се състои единствено от два кораба. Класът на Северна Каролина е планиран при строги ограничавания на Вашингтонския и Лондонския военноморски контракт и като подобен е стеснен във водоизместването – до 39 000 тона. Въпреки че тези контракти имат за цел да спрат морската конкуренция във въоръжаването, те значи и, че американските дизайнери се борят да основат кораби, които могат да разполагат по едно и също време с съответна отбрана, огнева мощност и добра скорост. В доста случаи с един от тези детайли би трябвало да се направи компромис.

Благодарение на „ ескалаторната уговорка “, Съединени американски щати може да въоръжат както класа Северна Каролина, по този начин и Южна Дакота с мощни 16-инчови оръдия. Южна Дакота е малко по-малък от Северна Каролина, само че в действителност носи повече ризница, което значи, че по-новият клас има същото въоръжение, по-добре предпазен е и може да пътува със същата скорост като своите прародители. Както постоянно обаче има измама – и при класа Южна Дакота тя е извънредно тесният интериор.

Всеки транспортен съд е оборудван с девет 16-инчови оръдия, сред шестнадесет и двадесет 5-инчови оръдия с двойно предопределение, седемдесет и шест 40-мм зенитни оръдия и още шестдесет и седем 20-мм зенитни оръдия. Защитата е брониран колан с дебелина 300 мм, оръдейни куполи с дебелина 460 мм и до 155 мм на палубите.

При цялостно бойно натоварване дългият 210 метра USS Massachusetts (както е формалното му име) тежи съвсем 50 000 тона, само че въпреки всичко може да пътува с 27,5 възела или 50 километра в час. Той носи екипаж от 2500 души и има обсег от 27 400 километра при скорост 15 възела.

 American battleship, massachusetts

Като трети транспортен съд от класа, Масачузетс е въведен в употреба на 12 май 1942 година като се причислява към Западната военноморска оперативна група, която е на път да поддържа нашествието в Северна Африка с интервенция Факел. След среща със оперативната група, Масачузетс взе участие във военноморската борба при Казабланка, в която американските кораби се сблъскват с подводници, крайбрежни оръдия и френски военни кораби, макар очакванията, че няма да има мощна френска опозиция.

На 8 ноември 1942 година корабите Уичита и Тъскалуса се борят с бреговата защита в Казабланка, до момента в който Масачузетс се сблъсква с незавършения френски военен транспортен съд Жан Бар, който е закотвен в пристанището и има конфигурирана единствено половината от главната батерия от оръдия. В последна сметка той удря Жан Барт пет пъти, което го прави негоден.

На 11 ноември е контрактувано преустановяване на огъня. Някои от вредите, нанесени на Масачузетс по време на тази борба, към момента могат да се видят през днешния ден.

След тези борби, Масачузетс е нужен в Тихия океан. Корабът идва в Нова Каледония през март 1943 година и бързо стартира работа като конвой на ескорт покрай Соломоновите острови. Той ще прекара остатъка от войната в този спектакъл, най-много като транспортьор и конвой на ескорт, само че също по този начин ще прави брегови бомбардировки с мощните си оръдия.

Към края на годината взе участие в Гилбъртско-Маршалската интервенция, помагайки за намаляване на японските позиции на дребните острови. Между тези дейности той пази превозвачите от въздушни и надземни офанзиви, като неговата доста способна противовъздушна отбрана се оказва извънредно потребна. На 30 януари 1944 година, преди нахлуване на морската пехота, обстрелва остров Куаджалейн.

Участва и в интервенции във Формоза, Иво Джима, Окинава. Въпреки непрекъснатите камикадзе офанзиви, Масачузетс съумява да излезе незасегнат. Той даже съумя да премине през тайфуна Кобра, като единствено един член на екипажа е ранен. Последната му задача във войната е да бомбардира индустриални цели в Хамамацу. Там към него се причислява английският военен транспортен съд Кинг Джордж V.

 Battleship Massachusetts, 2012

Масачузетс през 2012 година

След края на всичко корабът се завръща в Съединени американски щати и претърпява главен ремонт, който завършва при започване на 1946 година На 27 март 1947 година той е изведена от употреба в Норфолк, Вирджиния, и става част от Атлантическия авариен флот. Както с доста други кораби ветерани от Втората международна война, извършени са проучвания, с цел да се види дали Масачузетс може да бъде трансфорат в нещо по-полезно, само че това не се случва и той е премахнат от Военноморския указател на 1 юни 1962 година

За благополучие, бързият военен транспортен съд е избавен от скрап и през днешния ден е непокътнат като кораб-музей.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР