Конюнктурното политиканстване измести закона в Столичния общински съвет. Това е

...
Конюнктурното политиканстване измести закона в Столичния общински съвет. Това е
Коментари Харесай

БСП - София след решенията на СОС за Украйна: Дебатът беше само върху политиканстването

Конюнктурното политиканстване измести закона в Столичния общински съвет. Това е позицията на общинските съветници от групата на " Българска социалистическа партия за България " след повторното приемане на трите отчета в поддръжка на Украйна на днешната постоянна сесия на СОС. Въпреки че в понеделник бяха върнати от регионалния шеф Иван Кючуков, поради позволени основни нарушавания на материалноправните разпореждания на законите, които водят до изцяло опорочаване на въпросните актове, те бяха вкарани по неотложност като спомагателни точки в дневния ред на днешната сесия. И още веднъж получиха поддръжка от страна на ръководещите в СОС от ГЕРБ-СДС и Демократична България. Това се случи и макар недоволството на жителите на София, които стачкуваха пред Столична община против издигането на знамето на Украйна паралелно до българския трикольор на фасадата на Следствен отдел към окръжна прокуратура и именуването на площи в регион " Изгрев " на " Героите на Украйна " и " Борис Немцов " преди началото на сесията.

На съвещанието на Столичния общински съвет участваха и 7 народни представители от Българска социалистическа партия, отпред с ръководителя на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски.

" Законите в България би трябвало да бъдат спазвани. Най-вече ние, общинските съветници, сме длъжни да се придържаме към българското законодателство, съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. - Не можем да си позволим да нарушаваме освен българските закони, само че и личните си Наредби. Ако го създадем ние, какво да чакаме и по какъв начин да пожелаваме от жителите да ги съблюдават?! Новата коалиция сред ръководещите от ГЕРБ-СДС и Демократична България си служи от самото начало главно с политически причини. И то такива, каквито софиянци не споделят. Това надменно и нападателно потребление на политическата обстановка за печелене на евтини дивиденти в политиката е извънредно неефективно. Резултатите от него са доста нетрайни. А доказателства за това има доста ".

Георги Свиленски изрази отчаяние от качеството и равнището на дебатите в залата. " Очаквах да чуя юридически причини, да видя угриженост за това, което се случва в Украйна, и да схвана с какво Столичният общински съвет може да бъде потребен на бежанците. За страдание, чух обиди, чух за 30-годишния спор за Паметника на Съветската войска... Това не води до на никое място, разяснява ръководителят на парламентарната група на Българска социалистическа партия. - Ние доста ясно декларирахме, че на украинския народ би трябвало да бъде помогнато - филантропично, механически, финансово, медицински... Също толкоз ясно декларирахме, че оръжието поражда война. Ние, като миролюбива партия, няма по какъв начин да подкрепим поощряването на военни дейности. Без значение кои са жертвите, това са хора ".

Заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова изрази страдание, че и при повторното разискване на отчетите общинските съветници от ГЕРБ-СДС и от Демократична България въобще не разясниха правната обосновка на регионалния шеф, с които той ги върна за преразглеждане. " Дебатът беше преместен главно и единствено върху политиканстването и заиграването с тъгата и страданието на украинските бежанци в опит да бъдат извлечени конюнктурни и доста противоречиви политически дивиденти ", съобщи тя.

Според Диана Тонова, заместник-председател на Комисията по стопанска система, благосъстоятелност и цифрова промяна, за следващ път самозваните " демократи " в СОС потвърдиха, че за тях значение има не законът, а моментната, конюнктурна, национално безотговорна, само че настоящо популистка позиция. " За страдание, те посегнаха на съществени правила в българското законодателство, гарантиращи отбрана на националния интерес, съобщи тя. - За тях няма значение, че по този начин наречената " алея " пред посолството на Русия съставлява в действителност пространство без граници, попадащо отчасти в рамките на посолството и уличната мрежа в територия, отредена за обекти на сигурността и защитата. Както няма значение и условието на Наредбата, призната от СОС, съгласно която районният кмет би трябвало да даде мнение. А демокрацията, в действителност, се основава на законността ".

Заместник-председателят на Комисията по превоз и пътна сигурност Калоян Паргов още веднъж зададе въпроса кои, в действителност, са " Героите на Украйна ", съгласно вносителите на отчетите. " И през днешния ден, както и на предходната сесия, не стана ясно дали измежду " Героите на Украйна " са тези 70 убити деца - " Ангелите на Донбас ". И всичките над 40 000 души, безследно изчезнали в интервала 2014-2022 година, след набезите на фашистките отряди, по този начин наречените " Азовци " и " Бандеровци "?! Ето това е главният въпрос, по който би трябвало да дебатираме чисто политически ", съобщи Калоян Паргов.

--
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР