Концесията на стадион Христо Ботев бе развалена по взаимно съгласие

...
Концесията на стадион Христо Ботев бе развалена по взаимно съгласие
Коментари Харесай

Пловдив послуша премиера и развали концесията на ст."Христо Ботев"

Концесията на стадион " Христо Ботев " бе развалена по взаимно единодушие на днешната последна за годината сесия на пловдивския общински съвет с 37 гласа " за ", 1 " срещу " и 8 " въздържал се ". 

ПФК " Ботев " АД изиска неотдавна преустановяване на концесионното съглашение с претекста, че против клуба имало заведени голям брой каузи за връщане на суми на сдружения, финансирани от банкрутиралата КТБ (бивш притежател на " Ботев " ), а отговорностите били в големи размери. Всъщност настояването бе след обещанието на премиера Бойко Борисов стадионът да бъде приключен с държавно финансиране.

В претекстовете за решението е записано, че " Ботев " (Пд) не е плащал концесионно заплащане за 2016, 2017, 2018 и 2019 година, което е с общ размер 289 354, 65 лева, както и рента за забавяне 34 687,52 лева При развалянето на договорката концесионната гаранция от 482 000 лева ще се прихване от общината против дължимите концесионни хонорари и лихви, съгласно гласуваното решение. Също по този начин капиталовият план и направените досега вложения остават в интерес на община Пловдив. 

Всичко това е единствено част от фасадата на едно дълго отсрочване и неплащане на дължими суми от страна на пловдивския футболен клуб. Концесията за стадион " Христо Ботев " бе подписана сред " Ботев " (Пд) и общината през март 2013 година със период 35 години. По контракта клубът трябваше да построи на процедура нов стадион на мястото на съществуващия, само че след банкрута на КТБ и напускането на страната на притежателя на " Ботев " Цветан Василев работите по обекта замръзнаха през 2014 година

Дейностите на стадиона бяха възобновени от новия клубен президент Георги Самуилов с помпозна церемония 28 август 2019 година , на която участваха министър председателят Бойко Борисов и много министри. На нея Борисов, който тогава обикаляше предизборно с джипа си из страната, даде обещание пред събралите се футболни фенове помощ от страната за стадионите на двата огромни пловдивски тима.

" Не желая да разделям тимовете. Не желая и вие да се карате. Ще помогнем и на " Ботев ", и на " Локомотив ". Но ще забележим по какъв начин върви строителството тук (б.р. - на " Христо Ботев " ). Ако напредне, тогава ще помогнем. Действайте и най-после ще помогнем. Кранът не би трябвало да стои, без да работи ", съобщи тогава министър председателят. А Самуилов подсигурява, че стадионът ще бъде приключен.

Само няколко дни след локалните избори се оказа, че всичко е било кьорфишек и градеж няма да има, поради оповестените от Самуилов доста остарели отговорности на " Ботев ". След това откъм премиера Борисов пристигна нов вид: Преди месец той обеща държавно финансиране за дотъкмяване строителството на стадион " Ботев ", само че с условието да бъде негоден концесионният контракт.

Разбира се, общината незабавно включи такава точка в дневния ред на последното си за 2019-а съвещание, а феновете на " Локомотив " възроптаха бурно и упрекнаха Бойко Борисов във фаворизиране на " Ботев ". " Двойните стандарти безусловно крещят... Това ли е най-нужното на града ни, че стигнахте до такава степен да уреждате един частен футболен клуб с нов стадион за милиони?! ", написаха в публично послание те.

Днес част от " черно-белите " почитатели присъства на сесията на общинския съвет, на която бе развалена концесията за стадиона на " Ботев ". А още през вчерашния ден фенклубът на " Локомотив " (Пд) излезе с ново пространно обръщение към кмета на Пловдив и общинските съветници, с което ги упрекват, че с това решение се " прави опит за прикриване на към този момент нанесени вреди на общинския бюджет на Община Пловдив, ще бъде позволено и причиняването на такива " и пресмятат вредите на близо 2 млн. лева

Те обявиха, че ще сезират прокуратурата, АДФИ, Сметната палата и Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор поради нарушавания. И акцентират част от нарушаванията:

" Концесионерът " Професионален футболен клуб Ботев " АД е бил в несъблюдение на поетите от него отговорности по контракта, а точно:

- за застраховане на задължението за осъществяване на капиталовата стратегия са импортирани само гаранции за 2013 година и 2014 година, в размер на 331 000 лева и 131 000 лева Не са импортирани гаранции за осъществяване за 2015г. – 166 000 лева, 2016 година – 501 000 лева и 2017 година – 301 000 лева, или в общ размер на 968 000 лева . Гаранциите е следвало да бъдат импортирани по сметка на общината в период до 31 януари на съответната година;

- не е импортирано годишното концесионно заплащане за 2016г., в размер на 62 322.54 лева без Данък добавена стойност, за 2017г., в размер на 68 258.02 лева, без Данък добавена стойност, или в общ размер на 130 580.56 лева, без Данък добавена стойност. Липсват данни и за внасяне на концесионно заплащане за 2018г., което следва да бъде в размер на 148.387 минимални работни заплати. За невнесените концесионни хонорари са дължими и лихви за просрочие ", се споделя в обръщението.

И още: " Дори да се одобри изложеното в предлагането до Общински съвет - Пловдив, че концесионерът е направил вложения в размер на 6 576 500 лева от концесионната стратегия, която планува вложения в общ размер на 14 450 000.00 лева, то неизпълнената част от капиталовата стратегия е 7 873 500.00 лева Тоест, Община Пловдив се лишава и от доход бюджета си под формата на наказателна клауза в размер на 787 350.00 лева /10% от неизпълнената част от капиталовата стратегия в размер на 7 873 500.00 лева "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР