Контролиран теч на СРС? Незаконни записи на политици и журналисти?

...
Контролиран теч на СРС? Незаконни записи на политици и журналисти?
Коментари Харесай

Как Румен Радев сложи ръка на службите - и отказва да ги пусне

Контролиран теч на СРС? Незаконни записи на политици и публицисти? Политически стимулирани каузи за " задръстване на устата " на обществени критици - чиито обвинявания катастрофират в съда след години?

Неофициални услуги за партийни лобита? Залагане на " бомби " от интриги, които могат да съборят всяко демократично определено ръководство?

Колекциониране на сензитивна информация за охранявани лица от чиновници на НСО? Изнудване на податливи депутати?

За всеки, който следи българската политика в последните години, това изложение е до болежка познато.

Това е безконечната диагноза на службите за сигурност, която не беше излекувана нито с участието в НАТО, нито с присъединението към Европейски Съюз.

Откакто Вълко Червенков разпорежда, че " Държавна сигурност не може да има друго управление отвън партията и хората в него нямат нищо друго с изключение на партийни ползи ", май нищо не се е трансформирало.

Какви ли не маневри бяха правени в миналите 15 години, с цел да се вкара най-малко най-малък надзор върху ръководството им.

До 2007 година контраразузнаването беше под шапката на Министерство на вътрешните работи, до момента в който Сергей Станишев не реши да обезвреди Румен Петков - генератор на невъобразими кавги и " дясна ръка " на Георги Първанов в кабинета.

Създадената от Станишев ДАНС катастрофира още на първата си година със свадите към Петко Сертов и Иван Драшков.

Форсираната от ползите на Движение за права и свободи промяна през 2013 година връчи юздите на контраразузнаването в ръцете на парламентарното болшинство, а то " роди " еднодневния престой на Делян Пеевски в кабинета на ръководителя на ДАНС и големите антиправителствени митинги.

Назначените от Борисов Цветлин Йовчев и Константин Казаков се оказаха по-късно част от школата на някогашния вицепрезидент на " Мултигруп " проф. Стоян Денчев в УниБИТ. Същият беше казусът с Владимир Писанчев, който остана в ДАНС даже след промяната на кабинета " Орешарски ".

Предпоследният началник на службата Димитър Георгиев беше арестуван измежду нощ край Симитли в ловна дружинка с президента на " Бистришките тигри " и едно отстреляно диво прасе през 2021.

Неговият правоприемник, избран и преназначен от два служебни кабинета на Румен Радев - Пламен Тончев - в този момент натисна детонатора, с който взриви " Продължаваме промяната " ден откакто президентът връчи " с омерзение " мандата на Николай Денков.

За разлика от шефовете на Военното и Външното разузнаване (ДАР), Тончев си разреши да дава политически оценки за " неразбирането " от страна на някогашния министър председател и финансов министър на работата на службите за сигурност.

В изказването си пред Народно събрание Тончев едвам не нарочи Асен Василев и Кирил Петков за сътрудници на съветската хибридна война против България: " Опитите за дискредитиране на институциите, насаждането на неустановеност и разделянето на обществото са детайл от хибридните въздействия и интервенции за зловредни въздействия, включително и на Москва ".

Всичко това - тъй като Василев и Петков бяха записани да разясняват желанието си да го сменят, в случай че съумеят да образуват постоянен кабинет с ГЕРБ, и да отстранят " съветските детайли " от службите.

Нещо, което нито Радев, нито " Възраждане " могат да отрекат, че е част от пълномощията (и задълженията) на едно държавно управление.

Нещо повече: желанията на Политическа партия и Демократична България за нова промяна в службите за сигурност не са загадка, за която се шушне в тайни записи.

През ноември 2022 година Политическа партия и Демократична България внесоха план, с който се отнемаше напълно ролята на президента при определянето на ръководителите на ДАНС, ДА " Разузнаване " и ДА " Технически интервенции ". Предлагаше се и лишаване на контрола на Радев от определянето на шефа на " Военна информация, когато за подобен се предложи граждански служител*.

Ако щете, вярвайте - е поставил Радостин Василев, индивидът, през който шест месеца по-късно изтече записът от съвещанието на националния съвет на " Промяната " и зад чийто тил в Народното събрание - безусловно и преносно - седяха тримата шефове на службите за сигурност.

В мнението си по плана Пламен Тончев от ДАНС се опълчва на промяната, като споделя, че " съсредоточаването на пълномощията по назначение на ръководителя само в Министерксия съвет и министър-председателя (т.е. без втората степен на координиране през декрет на президента, б.р.)може да повлияе върху публичните настройки за политическа детерминираност на дейностите на ДАНС, което може да докара до спад в публичната поддръжка ".

Самият Тончев обаче поведе новия си 5-годишен мандат в изискванията на на практика едноличен надзор от страна на Румен Радев върху изпълнителната власт и върху " балансиращото " равнище - президентството.

Радев назначава служебните министър председатели (Стефан Янев, а след това и Гълъб Донев), с които си предлага подобаващ претендент за ръководител на ДАНС, Радев подписва указа за назначението му.

Същият е казусът с процедурите, по която:
Антоан Гечев стана началник на ДА " Разузнаване " през май 2021 година,Венелин Венев - на работа Военна информация през юли 2021 година,Петър Тодоров - основен секретар на Министерство на вътрешните работи през август 2021 година,Бисер Борисов - на ДАТО през октомври 2021 година
Всички тези институции до през днешния ден са под контрола на служебния кабинет => президента.

Това е централизация на власт, каквото не е имало от интервала, в който ГЕРБ контролираше съвсем всички институции.

Антоан Гечев бе подложен на поста след уволнението на предшественика му Атанас Атанасов - назначен по времето на ГЕРБ.

Атанасов, дружно с някогашния шеф на ДАНС Димитър Георгиев, бяха излезли в дългомесечен отпуск, откакто третият кабинет на Бойко Борисов завърши мандата си, а след постоянните парламентарни избори ново държавно управление не бе образувано. Поведението на шефовете и на двете служби бе измежду претекстовете да се изиска отстраняването им.

И Атанас Атанасов, както и някогашният ръководител на ДАНС Димитър Георгиев, видяха зад дейностите на служебния кабинет, назначен от Радев, “дългата ръка на Кремъл ”, а уволненият началник на.

За рокадата в ДАР от страна на краткотрайната власт претекстът бе, че като шеф на службата Атанасов е укривал информация от президента. По закон президентът, министър-председателят и ръководителят на Народното събрание получават секретните отчети на спецслужбите, само че напролет на 2021 година, че има материали, които са спестени на Радев.

Да, ДАНС и ДАРпроспиваха явни закани за националната сигурности преди 2021 година, идващи по посока Русия - от гърмежите във военни хранилища, през подхранването на анти-ЕС и анти-НАТО партийни планове, до безобразното заливане на публичното пространство с дезинформация даже в интервали на тежка здравна рецесия.

Но това, което се случва със службите, откогато бяха овладяни от Румен Радев, освен не усъвършенства резултатността им.

В момента виждаме директна интервенция и противопоставяне на законни планове на политически партии, които се явяват на избори и печелят демократична поддръжка за стратегиите си - промяна в бранш " Сигурност ".

" Освобождаване на управленията на българските служби за сигурност от непознато въздействие " беше ясно деклариран приоритет на Мария Габриел и Николай Денков на 22 май - приоритет, зад който застанаха и ПП-ДБ, и ГЕРБ, преди да върнат първия мандат поради желанието си да образуват общ " ротационен " кабинет.

Зад тази груба политическа офанзива не стои Тончев, Гечев или някой различен от шефовете - макар че те са в директен спор на ползи и щом позволяват да бъдат използвани в нарушаване на клетвата си за безпристрастност при осъществяване на служебните отговорности, то в действителност заслужават незабавна промяна.

Източникът на напрежението е Румен Радев. Амбицията му за власт няма да спре, до момента в който обществото не сложи граници пред нея - тъй като повтаря всички неточности на предшествениците си, против които вдигаше пестник и водеше война.

* Опцията краткотрайно беше анулирана при кабинета " Борисов 2 ", с цел да бъде отхвърлен титулярят през 2015 година Йордан Бакалов, някогашен народен представител от Съюз на демократичните сили и някогашен длъжностен министър на вътрешните работи.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР