Контролът върху ситуацията в атомната електроцентрала в Чернобил сега се

...
Контролът върху ситуацията в атомната електроцентрала в Чернобил сега се
Коментари Харесай

Захарова: Няма изтичане на радиация от АЕЦ Чернобил

Контролът върху обстановката в атомната електроцентрала в Чернобил в този момент се реализира взаимно от съветски военни, украински експерти и националната армия.

Това сподели на брифинг формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова, предава ТАСС, съобщи Кросс.

„ В момента контролът върху обстановката в атомната електроцентрала в Чернобил се реализира взаимно от съветски военни, украински експерти, граждански личен състав на централата и националната армия на тази страна “, сподели Захарова.

Захарова акцентира, че изказванията от украинска страна за хипотетичното 20-кратно нарастване на равнището на радиация в атомната електроцентрала в Чернобил не са правилни.

Тя добави, че АЕЦ „ Запорожие “ също работи обикновено, ситуацията в град Енергодар е спокойна.

„ Действията на съветските военни в тази рискова обстановка бяха подбудени от нуждата да се предотврати нуклеарна провокация от украински националисти, които явно няма какво да губят. Всъщност те бяха подготвени за това. Ето за какво съветските военни са поели контрола върху нуклеарните енергийни уреди на Украйна “, добави Захарова.

Русия подхваща всички нужни ограничения, с цел да подсигурява сигурността на нуклеарните уреди в Украйна, акцентира дипломатът.

„ Като притежател на развита нуклеарна промишленост, Русия е изцяло наясно с евентуалните опасности за нуклеарната инфраструктура и прави всичко по силите си, с цел да подсигурява вярната сигурност на нуклеарните уреди на Украйна “, разяснява Захарова.

По-рано МААЕ заяви, че Украйна е уведомила организацията за загубата на надзор над атомната електроцентрала в Чернобил, която беше окупирана от съветски войски, за прехвърлянето на територия към Запорожската атомна електроцентрала под техен надзор.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР