Контролът върху производството на полупроводници е един от лостовете на

...
Коментари Харесай

САЩ притискат Япония за санкции срещу Китай


Контролът върху производството на полупроводници е един от лостовете на Съединени американски щати за въздържане на софтуерното развиване на Китай (снимка: CC0 Public Domain)

Японските снабдители на литографско съоръжение не подлежат напълно на новите експортни ограничавания на Съединени американски щати и затова могат да продължат да доставят техника на китайски клиенти. Американските управляващи очевидно не са удовлетворени от това и се пробват да убедят японците да вкарат пропорционални и единни софтуерни наказания против Китай.

По искане на Вашингтон японските управляващи са почнали вътрешни съвещания по отношение на опцията за присъединение към цялостния мащаб на глобите на Съединени американски щати против Китай, заяви Nikkei Asian Review.

В процеса на консултациите ще се вземат поради сходни стъпки от страна на европейските и южнокорейските управляващи.  Представители на американски държавни организации удостоверяват, че водят договаряния със съдружниците и акцентират уместността на взаимните дейности.

На световния пазар за полупроводници Съединени американски щати управляват 12%, Тайван и Южна Корея имат по 20%, а Япония се задоволява с 15%. В изгода на консолидирането на глобите против Китай на интернационално равнище се изричат и американски компании от полупроводниковата промишленост, които са загрижени за въздействието на тези ограничения върху личния им бизнес и отсъствието на сходни фактори на въздействие върху активността на задгранични съперници.
още по темата
Експертите не изключват, че поддръжката на Япония за наказания против Китай ще усъвършенства връзките сред азиатската страна и Съединени американски щати и ще задълбочи съдействието им в региона на актуалната литография.

Япония, макар че управлява по-голям дял от международния пазар на полупроводници в съпоставяне със Съединени американски щати, употребява по-стари софтуерни процеси. Но японските компании се интересуват от достъп до американски технологии. Съвместното дружество сред TSMC и Sony/Denso в Япония пък ще задълбочи съдействието с Тайван.

Министърът на стопанската система, търговията и индустрията Ясутоши Нишимура удостовери тази седмица, че се водят договаряния с  представители на Съединени американски щати, а японските управляващи на собствен ред разискват свързани въпроси с локални компании. Последните не постоянно споделят ентусиазма на политиците по отношение на нуждата да се причислят към американските наказания, защото в този случай ще изгубят китайски клиенти.

Според някои оценки, до момента Китай е бил третият максимален консуматор на литографско съоръжение след Тайван и Южна Корея, с годишен пазарен оборот от $22 милиарда и дял от 22%.

Американските снабдители към този момент са оценили вероятните вреди от експортните ограничавания на стотици милиони долари пропуснати доходи. Японските производители сигурно не бързат да губят приходи в този сложен миг в името на политически цели, преследвани от ръководещите кръгове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР