Консумацията на месо датира от зората на цивилизацията. Още в

...
Консумацията на месо датира от зората на цивилизацията. Още в
Коментари Харесай

Белите или червените меса са по-полезни

Консумацията на месо датира от зората на цивилизацията. Още в древността хората са ловували, с цел да се изхранват. Въпреки че през днешния ден ловът е едно от най-предпочитаните занимания измежду мъжете, той не е средство за прехранване, а по скоро за развлечение. Почти няма домакинство, на чиято софра да не участва месото.

Спорът дали аленото, или бялото месо е по потребно се свежда до обстоятелството по какъв начин те оказват въздействие върху човешкото здраве. Първото, което би трябвало да изясним е кое месо е алено и кое бяло.

Диетолозите дефинират като алено месото, което произлиза от всички типове бозайници. Докато кулинарните специалисти, дефинират като такова това, което има червен цвят преди термична обработка.

Цветът на бялото месо се дължи на неналичието на миоглобин в него, това е месото на всички домашни птици (с изключение на патица и гъска), телешко, риба, морски блага и месото на всички влечуги.

Здравните специалисти и практикуващите лекари предлагат бялото месо, заради по-ниското наличие на мазнини в него, одобряват го за по-здравословно, защото то не покачва равнищата на холестерола в кръвта. Месото от рибата е богато на омега-3 мастни киселини, който са много потребни за костите и мускулите.

 Белите или алените меса са по-полезни

Червеният цвят на месото се дължи на съществуването миоглобин, който е кислородосвързващ протеин, когато този протеин се комбинира с О2, работи като спешен източник на О2 за организъма. Миоглобинът постоянно се среща в мускулите на животните и за това тези, които се употребяват по-често са мрачно оцветени. Като характерен образец може да бъдат дадени краката на пилето и бялото му месо.

Червеното месо се смята за богат източник на протеин и желязо, само че и постоянно се свързва с опасности за здравето. Смята се, че желязото намерено в аленото месо, спомага за развиването на ракови кафези, който в допълнение се подтикват от производството на канцерогени.

Преработено месото също се натоварва с натриев нитрит, който е прочут извършител на рака. Консумирането на алено месо се счита също като причина за сърдечно-съдови болести, хипертония и артрит.

Червеното месо е обвързвано и със сърдечно-съдовите болести, заради съществуването на наситени мазнини в него, които покачват равнището на холестерола в кръвта. Друга група учени считат, че когато миоглобина и хемоглобин молекулите се свържат след усвояване създават канцерогенни в червата.

Бяло месо или алено месо, в последна сметка това е решение, което човек самичък взема за себе си.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР