Конституцията е предвидила съвместяване на този тип длъжности. Добре е,

...
Конституцията е предвидила съвместяване на този тип длъжности. Добре е,
Коментари Харесай

Доц. Цеков за промените в Конституцията: Правилно намерение, ограничаващо президента!

Конституцията е планувала съвместяване на този вид длъжности. Добре е, че механически се уреждат детайлите. Тук става дума за обикновена фигура – длъжностен министър-председател. Когато се вземе решение, че може да бъде министър председател се прекъсва досегашната му работа. Излиза в неплатен отпуск, да вземем за пример. След преустановяване на служебния кабинет, той се връща на предходната си служба.
Това разяснява конституционалистът доцент Борислав Цеков в ефира на Българска национална телевизия.
„ Зад измененията в Конституцията стои вярно желание да се ограничи директната опция президентът да реализира изпълнителна власт. Имахме няколко неприятни прецедента последните години “, сподели още той.
По думите му текстовете касаещи служебния кабинет не са написани до дъно. „ Не може да има свободен край. Всички си задават въпроса какво ще стане, в случай че никой не се съгласи да бъде длъжностен министър председател. Трябва да има явен отговор на всеки въпрос “, уточни Цеков.
Доц. Цеков счита, че е редно депутатите да излязат във почивка по време на предизборната акция. „ Могат да създадат по този начин, че по-важни комисии да продължат да работят. Но е редно десетина дни преди изборите да са във почивка “, добави той.
Юристът Иван Брегов дефинира като „ много остра имитация “ изявлението, че сме изправени пред конституционна рецесия. „ Когато избрани лица са поели върховен пост в страната, би трябвало да са съгласни да поемат отговорността написана в Конституция. Когато ти е предоставена една отговорност, не би трябвало да абдикираш “, счита Брегов.
Той прикани народните представители при избора на регулатори да проявят самообладание и благосклонност.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР